Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diaporthe longicolla
  • 09.05.2020. 07:30

Uzročnik truleži semena soje - do vidljivih simptoma tek pred kraj vegetacije

Jedan od patogena koji napada soju je Diaporthe longicolla zbog kog je seme sitno, smežurano, zakržljalo i sa ispucalom opnom. Kod suzbijanja važna je preventiva, jer se kod nas retko javlja i ne koriste se hemijske mere.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 203
  • 9
  • 0

Soja je jedna od najstarijih i najvažnijih kultiviranih biljaka u svetu, a jedan od osnovnih problema zbog povećanja proizvodnih površina i intenzivne proizvodnje je i pojava bolesti, i to pre svega uzrokovanih fitopatogenim gljivama. Na njih otpada oko 80 odsto bolesti ove kulture, a ostalih 20 odsto uzrokuju bakterije i virusi.

Jedna od gljiva koja napada soju je i Diaporthe longicolla, uzročnik truleži semena ove kulture. Intenzitet infekcije ovom bolesti varira zavisno od godine, a klijavost u nekim godinama može biti smanjena i za 90 odsto. Zato se ova vrsta smatra najčešćim i najagresivnijim patogenom semena ove mahunarke, a treba napomenuti da se kod nas retko javlja zbog čega je malo poznata našim ratarima.

Seme bolesnih biljaka je sitno, smežurano i sa ispucalom opnom

Kod ove bolesti palež na stabljikama i bočnim granama javlja se pre sazrevanja soje, a sitne tačkice (piknidi) su poređani u nizove čineći linije. Takođe, mogu se javiti i sive pege različite veličine u kojima se takođe razvijaju crne tačke, a one su na mahunama rasute bez reda.

Organska soja uspeva u područjima dobrim za uzgoj kukuruza

Ova bolest slična je uzročniku Diaoporthe phaseolorum i stručnjaci smatraju da ih je teško razlikovati u polju. Najčešći simptomi nastaju na semenu koje je kod jake zaraze sitno, šturo, smežurano sa ispucalim opnama koje ponekad pokrivaju micelij. Takvo seme ne klija, a ako i proklija smanjene je energije i nakon setve, na njemu se razvijaju zaražene klice.

Na kotiledonima formiraju se svetlo smeđe, svetlo crvene do smeđe pege koje su različite veličine, a mogu se da se spajaju i dovedu do njihovog propadanja.

Do pojave simptoma obično dolazi krajem vegetacije

Patogen je latentan što znači da do pojave simptoma dolazi obično krajem vegetacije. Infekcija mahuna može da se javi u bilo koje vreme od cvetanja pa nadalje, ali značajnije zaraze nastaju od početka zrenja u uslovima visoke vlage i optimalne temperature od 15 do 25°C.

Kreće setva soje - pripremite tlo na vreme

Odlaganjem žetve zbog vlažnog semena povećava se broj zaraženih semenki, a parazit se tako dalje širi. Kod slabije zaraze, često nema vidljivih simptoma, ali laboratorijskom analizom moguće je utvrditi prisustvo ove bolesti.

Važne su preventivne metode 

Plodored od tri do četiri godine jedna je od važnih mera suzbijanja, zatim duboko zaoravanje žetvenih ostataka i setva zdravog i tretiranog semena. Kasnijom setvom ili setvom kasnijih sorti utvrđen je manji postotak zaraze. Važna je i pravovremena žetva, jer može sprečiti zarazu semena, a važno je i suzbijanje korova koji mogu da budu alternativni izvori i domaćini ovom patogenu.

Za suzbijanje se koriste fungicidi i to u semenskim usevima ako postoje uslovi za jaču pojavu bolesti. Usev treba da se se tretira u punom cvetanju u mahunanju.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Diaporthe longicolla Trulež korena Soja Bolest soje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.