Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja strnih žita
  • 18.06.2019. 12:00

Usevi u dobrom stanju, žetva počinje početkom jula

Nije bilo prognoze prinosa, jer kažu i paori i stručnjaci nezahvalno je sada pričati o tome. Kada padnu prvi otkosi sve će biti jasno. Ostaje samo želja da vremenske prilike u narednom periodu budu povoljne i da se žetva, koja je jedan od najvažnijih poslova u godini, dobro završi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 197
  • 48
  • 0

Poljoprivredne stručne službe u Sremskoj Mitrovici i Rumi, protekle nedelje su organizovale Dan polja strnih žita. Brojni poljoprivrednici su imali prilike da pogledaju ogledne parcele i uvere se u to kako na terenu izgledaju sorte strnina koje su najzastupljenije u Sremu.

"Dani polja su prava prilika da mi vidimo na terenu sve ono što su nam stručnjaci pričali tokom godine. Ja sam konkretno zadovoljan kako pšenica na mojim njivama izgleda, posebno zbog vremenskih uslova u predhodnom periodu. Nije dobro što je i bolest napala hlebno žito, pa nam zaštita povećava troškove proizvodnje. A što je najgore nismo ostavljali prohod u njivama pa gazimo usev, što će uticati na prinos," kaže Gaja Ninković poljoprivrednik iz Stejanovaca.

Ninković kaže da mu je jedino žao što nema više mladih poljoprivrednika na kojima će naša poljoprivreda ostati i koji daleko bolje od nas starijih razumeju modernu poljoprivredu. "Mislim da bi oni posebno nove sorte odmah uvrstili u setvenu strukturu, dok mi stariji kada naviknemo na jednu teško je menjamo," dodaje Ninković.

Neki od useva pod fuzarijom 

Da su Dani polja dobra stvar smatraju i poljoprivrednici sremskomitrovačke opštine. "Ovde smo zbog saradnje sa Poljoprivrednom stručnom službom, ali i da vidim kakve su sorte i da se zna šta će se naredne godine sejati. Ja imam 40 jutara pod strnim žitima, sortiment je šaren, nešto novosadskih, nešto KWS, simonida, zvezdana, hibrid hi fi iz uvoza", kaže Branko Miličević, poljoprivrednik iz Šuljma.

Po njegovim rečima u ovom kraju nema useva pod vodom, nakon majskih padavina, ali ima nekih useva pod fuzarijom, dok je 80 odsto u dobrom stanju. "To je možda tako i zbog geografije ali i zbog tretmana, tri puta je rađen tretman fungicidima, pogođeno je vreme, sve je praćeno na terenu, slušali smo savete i stalno smo bili na terenu, struka je prevagnula nad vremenskim neprilikama. Ima i do struke i do izbora sorti. Nadamo se da će ove godine žetva krenuti početkom jula, na vreme, u odnosu na 2018. kada smo počeli jako rano, 12. juna", kaže Branko Miličević, poljoprivrednik iz Šuljma.

Poljoprivredne stručne službe u Sremskoj Mitrovici i Rumi, protekle nedelje su organizovale Dan polja strnih žita

Zbog dugog sušnog perioda biljke su nicale tek u decembru 

Poljoprivredni stručnjaci su upoznajući paore sa karakteristikama pojedinih sorti pšenice, odnosno onih koje su na oglednim parcelama, podsetili na probleme već na samom startu proizvodnje. Iako je većina površina pod hlebnim žitom zasejana u optimalnom agrotehničkom roku, zbog dugog sušnog perioda u velikom broju biljke su nicale tek u decembru. Zbog toga su u lošoj kondiciji ušle u zimu, ali su sada ipak u dobrom stanju, istakli su stručnjaci.

Stanje je popravljeno delimično pravilnom agrotehnikom, a delimično što je dosta snega bilo u toku zime i to je nadoknadilo preko potrebnu i izgubljenu vlagu u periodu nicanja. Sadašnja vlaga je odužila i poremetila zaštitu protiv fuzarijuma, jer je zadnjih mesec dana palo 170 litara kiše. Od 1. marta do danas palo je 267,2 litre kiše.

Sadašnja vlaga je odužila i poremetila zaštitu protiv fuzarijuma 

Pšenica u mlečnoj fazi

Nije bilo prognoze prinosa, jer kažu i paori i stručnajci nezahvalno je sada pričati o tome. Kada padnu prvi otkosi sve će biti jasno. Ostaje samo želja da vremenske prilike u narednom periodu budu povoljne i da se žetva, koji je jedan od najvažnijih poslova u godini, dobro završi.

Na Danima polja moglo se čuti da sremski poljoprivrednici raspolažu modernim kombajnima pa je za očekivati da žetva neće dugo trajati. Inače pšenica je sada još uvek u mlečnoj fazi, ali je veoma blizu voštane, a sledi i tehnološka faza, i žetva koja se očekuje početkom jula. 


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredne stručne službe Dan polja strnih žita Fuzarija Agrotehnika Prognoza prinosa Uzgoj pšenice Žetva pšenice Gaja Ninković Branko Miličević


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".