Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalni izgledi
  • 14.11.2021. 07:30

USDA objavila globalne izglede za žitarice - razlog za dodatan rast cena?

Jaka globalna potražnja je odlučujući faktor koji dovodi do smanjenja ukupnih zaliha. Šta predviđa američko ministarstvo poljoprivrede?

Foto: Bigstock/Alex_Ugalek
  • 674
  • 64
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih američkih država (USDA) smanjilo je globalne izglede za pšenicu u sezoni 2021/22. zbog manje proizvodnje. Ali, predviđa veću potrošnju što bi moglo itekako da utiče na cene koje rastu iz nedelje u nedelju.

Njena svetska proizvodnja smanjena je za 0,6 miliona tona ovog meseca pa će iznositi 775,3 mil. t, a nakon izveštaja Evropske unije, Velike Britanije i Turske o nižim prinosima. Međutim, USDA pretpostavlja da će se povećati u Rusiji zbog boljih prinosa, i to za dva miliona tona.

Proizvodnja u EU rezultat je nižih prinosa u Francuskoj i Nemačkoj, ali je delimično nadoknađena većom žetvom u Rumuniji.

Što se tiče globalne potrošnje, ona je porasla za 0,4 miliona tona i iznosi 787,2 mil. t. Glavni razlog je veća potražnja u Rusiji, Iranu i Turskoj. Ali, u EU, Velikoj Britaniji i Ukrajini očekuje se pad, navodi agrarheute.

Kako god, obim globalne trgovine povećaće se za 3,5 miliona na novi rekord od 203,2 mil. t zbog većeg izvoza iz EU, Indije, Rusije i Ukrajine. 

Polovinu svetskih zaliha drži Kina

Cene pšenice snažno su porasle poslednjih meseci, što odražava vrlo snažan rast potrošnje u celom svetu uz istovremeno nižu globalnu proizvodnju, napominje USDA u svom izveštaju. Proizvodnja se smanjivala iz godine u godinu i to kod nekoliko velikih zemalja izvoznica kao što su Kanada, SAD, Kazahstan i Rusija. Veće količine iz EU, Ukrajine i Argentine nisu uspele da nadoknade taj jaz.

Vrlo jaka globalna potražnja takođe je odlučujući faktor koji dovodi do smanjenja globalnih zaliha. Potražnja za uvozom trenutno raste zbog suše na Bliskom istoku.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama možete pratiti na Baze podataka > Tržište

Ali, oko polovine svetskih zaliha drži Kina, a prošle godine nedostatak stočne hrane i visoke cene žitarica podstakle su tu zemlju na njihovo smanjenje.

Što se tiče kukuruza, USDA je povećalo svetsku proizvodnju za 5,8 na 1.205 miliona tona. To je rezultiralo povećanjem zaliha za 2,7 mil. t na 304,4 mil. t, ali i potrošnje te trgovine. Predviđa se da će veća žetvena količina biti rezultat većih prinosa u Argentini zbog većih zasejanih površina. Takođe, ista situacija mogla bi da zadesi EU i to zbog rasta površina u Poljskoj, Rumuniji i Francuskoj. Dok je izvoz ovog zrna povećan za Iran i Tajland, smanjen je za Nigeriju i Tursku.

Manje soje u SAD-u

Globalni uzgoj ječma bi se prema izveštaju USDA mogao smanjiti za gotovo dva miliona tona i to zbog niže proizvodnje u Turskoj, EU, Rusiji i Ukrajini. Kineski uvoz ove žitarice povećan je za pola miliona tona na 10,1 mil. t i za Tursku na 1,8 mil. t, dok je za Saudijsku Arabiju smanjen za pola miliona tona na 6,5 mil. t.

Prema američkom ministarstvu, proizvodnja soje mogla bi biti manja za 1,1 mil. t i iznositi 384 mil. t u sezoni 2021/22. Napominju da je smanjenje u SAD-u delomično nadoknadila indijska proizvodnja koja će biti veća za oko jedan milion tona.

Prognoza za proizvodnju soje u periodu 2021./22. za SAD predviđa 0,5 miliona tona manju, a iznosila bi 120,4 mil. t te manji izvoz, 55,8 mil. t.

Argentinska je niža za 1,5 miliona tona i iznosi 49,5 mil. t. Što se tiče tamošnjeg izvoza ove mahunarke, USDA previđa pad za jedan milion tona, na 172,1 mil. t pri čemu će manji izvoz iz Argentine i SAD-a biti nadoknađen onim iz Brazila i Indije. Kineski uvoz smanjen je na 100 miliona tona, a svetske zalihe za 0,8 mil. t na 103,8 mil. t.


Tagovi

Globalna prognoza USDA Izveštaj Žitarice Zalihe Cene Ponuda Potražnja 2021 2022


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u