Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod duhana
  • 19.10.2017. 09:00

Urod duhana za 20% slabiji od prošlogodišnjeg

Obitelj Gomerčić sortu Virginia posadila je na deset hektara. Urod će, kao na većini hrvatskih nasada, biti ispod prosjeka.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 976
  • 38
  • 0

Ovogodišnji urod duhana na poljima Lijepe Naše bit će 20-ak posto slabiji od prošlogodišnjeg. Tvrtka Hrvatski duhani ugovorila je otkup s 3.200 hektara zemljišta, a očekivana količina ubranog duhana je 7.000 tona. Godina je bila ćudljiva, sušna kada je trebala biti vlažna i obratno, što je utjecalo na berbu koja je počela kasnije nego inače.

"Najprije su bile ekstremne suše. Više od dva mjeseca nisu pale kiše, duhan se potpaljivao i nije se mogao brati. Poslije toga je došla kiša i počela su sva mineralna gnojiva raditi. Vidite sami kako je zeleno, to je trebalo biti zrelo i obrano", rekao je Jure Gomerčić, proizvođač duhana iz Bjeliševca.

Prilikom berbe, duhan bi trebao biti zlatno-žute boje, ali na nekim poljima još uvijek je zelen što utječe na njegovu kvalitetu.

Troškovi sušenja sve više rastu

Obitelj Gomerčić sortu Virginia posadila je na deset hektara. Urod će, kao na većini hrvatskih nasada, biti ispod prosjeka.

"Računam da će biti preko dvije tone duhana po hektaru. Ne mogu točno reći, trenutno imamo malo problema sa sušarama. Preko dvije tone će biti, ali to je ispod prosjeka", ističe Gomerčić.

Duhan svakako mora na sušenje što je također iz godine u godinu sve skuplji postupak. "Kad sam ja prešao na sušare na drva, kubni metar je bio 200 kuna. Sada neki traže 300 do 320 kuna. Isto tako, struja je otišla gore. Mjesečno kad sušara radi u punom kapacitetu imamo 11 tisuća kuna mjesečni račun", nabraja Gomerčić.

Duhan napadaju brojni štetnici

Ovu kulturu vrebaju i brojni štetnici. Jedan od najznačajnijih u posljednjih pet godina je duhanov buhač. "Taj štetnik izbuši list. U polju se čini kao da su to male rupice, ali kada se osuši kao da si ga upucao iz lovačke puške, bude sav izbušen.Ove godine sam duhan tretirao triput protiv štetnika", priča Gomerčić.

Nije lako naći radnu snagu

Od brojnih problema vezanih uz ovu kulturu, nije lako ni pronaći radnu snagu za berbu.

"Imam troje ili četvero mladih berača, a sve ostalo su starije žene. Berba duhana je najteža. Prvo krenemo od donjeg dijela biljaka, a uvjeti znaju biti svakakvi, od rose, kiše, postalo je i hladno ujutro. To nije lagan posao", ističe Gomerčić.

Prema riječima našeg sugovornika, situacija ni u jednoj grani poljoprivrede nije sjajna, ali ova obitelj nema namjeru odustati od djelatnosti kojom se bavi već godinama.

"Borimo se i trudimo da opstanemo. Gdje ću ja s 55 godina ići raditi. Sin mi voli tu zemlju, zainteresiran je za rad na polju, radio bi dan i noć. Bilo bi to puno lakše da se riješe državni poticaji i da otkupna cijena bude malo veće", rekao je za kraj Gomerčić.

Foto: screenshot/youtube.com


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Uzgoj Proizvodnja Prinos Urod Štetnici Cijena Sušenje Jure Gomerčić Hrvatski duhani


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]