Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 16.07.2021. 07:30

Uljana repica na globalnom tržištu postiže rekordne cene

Ove nedelje cene uljane repice u Kanadi porasle su za 60 kanadskih dolara na 949 po toni, što je oko 642 evra i predstavlja novi rekord.

Foto: Depositphotos/ludmila.daceva
  • 175
  • 12
  • 0

Cene uljane repice naglo rastu, a kako piše agrarheute, okidač su niži prinosi zbog suše kod najvećeg svetskog izvoznika ove kulture - Kanade kao i slabija žetve u Evropi. Dodatan podsticaj je i povećanje cena biljnih ulja.

Ove nedelje cene uljane repice u Kanadi porasle su za 60 kanadskih dolara na 949 po toni, što je oko 642 evra i predstavlja novi rekord. Od zadnje najniže sredinom juna, kada je tona koštala 728 CAD (oko 492 €), porasla je za čak 31 odsto, odnosno za 225 CAD (više od 152 evra).

I na evropskim je berzama slična situacija. Na primer, na MATIF-u su one porasle za 15 evra na nešto manje od 545 evra po toni, a tako visoke cene su na toj berzi poslednji put zabeležene početkom juna. Na berzi ICE Canada tona košta 589,39 evra.

Problemi u proizvodnji ove uljarice najuočljiviji su u Kanadi. Tamo su biljke cvetale baš u vreme ekstremnih vrućina zbog čega stručnjaci očekuju štetu na račun prinosa. Oni su za nadolazeću žetvu smanjeni sa 2,32 tone po hektaru na 2,24 t/ha. Međutim, proizvodne površine su povećane sa 8,85 na devet miliona hektara, što bi donekle moglo da nadoknadi gubitke prinosa. Prema tome, tamo bi žetva mogla da se smanji sa 20,5 na 20,2 miliona tona. Treba spomenuti da su prošle godine kanadski poljoprivrednici "skinuli" oko 19 miliona tona ove uljarice s površine od 8,3 miliona hektara.

Veća potrošnja od ponude 

Međutim, mnogi analitičari još uvek sumnjaju u visoku prognozu za ovogodišnju žetvu. Pozivaju se i na oskudnu tržišnu ponudu te potpuno prazna skladišta trgovaca i poljoprivrednika. Zbog stalnih ekstremnih vrućina na severozapadu SAD-a i Kanade, mnogi tržišni posmatrači očekuju ozbiljnu štetu na ovoj kulturi.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) trenutno očekuje kanadski izvoz od oko 10,1 miliona tona nakon 10,5 u prethodnoj godini i dalje smanjenje zaliha sa 1,3 na 1,05 miliona tona. Treba napomenuti da su pre dve godine tamošnji poljoprivrednici u svojim silosima u ovo vreme još uvek imali 3,1 miliona tona repice, što je tri puta više nego ove godine.

USDA je takođe smanjila prognozu evropske žetve ove uljarice sa 17,2 na 17 miliona tona. Pozadina toga je niži prinos od 3,27 tona po hektaru zbog loših vremenskih prilika. Međutim, Evropska komisija procenjuje da će evropska žetva baš iz istog razloga biti znatno slabija od procene američkog ministarsva i iznositi 16,7 miliona tona.

Dalje, Amerikanci procenjuju evropsku potrošnju ove uljarice za novu sezonu na 22,85 miliona tona, što je više od prošle godine. Da bi se osigurala ta količina potreban je uvoz od 6,45 miliona tona, a kako bi se to i zadovoljilo, biće potreban veći uvoz iz Ukrajine gde se trenutno očekuju dobri prinosi od 3,1 miliona tona nakon lanjiski 2,75 mil. t.

Još uvek nije poznato koliko će repice uvesti Kina, a USDA procenjuje količine od 2,8 miliona tona, što je manje od prošlogodišnjih 3,2 miliona. Tamošnja proizvodnja biće oko 14 mil. t., a potrošnja nešto ispod 17. Prognoza za Japan je oko 2,3 miliona tona na svetskom tržištu, ali kako u svom izveštaju piše USDA, globalno snabdevanje je oskudno jer se potrošnja povećava na rekordnih 74 mil. t. Stoga se ni zalihe koje su na najnižem nivou u poslednjih pet godina ne oporavljaju.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Tržište uljarica Cene Kanada Suša Zalihe Uljana repica


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.