Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 15.05.2021. 12:00

Uljana repica manje bujna zbog suše u vrijeme sjetve

Suša u jesenjem periodu svakako je izazvala kašnjenje u klijanju i nicanju, što je dovelo do smanjenja bujnosti usjeva.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 46
  • 5
  • 0

Uljana repica nalazi se trenutno u fazi završetka cvjetanja, formiranja ljuski i nalijevanja sjemena. Slika na većini parcela pokazuje da je u dobrom stanju i kondiciji, ali se suša, koja je bila prisutna u vrijeme sjetve, ipak odrazila na dalji razvoj, te se očekuje nešto niži prinos.

Nedostatak padavina u tom periodu doveo je do kašnjenja nicanja na parceli Vladana Kapunca.

"Ja sam posijao u optimalnom roku na 46 hektara. Mogu da kažem da sam zadovoljan stanjem. U porastu je, oko 160-170 cm trenutno, ali se suša odrazila na sklop, neće biti idealan. Već je nikla nešto rjeđe što se tiče gustine", navodi Kapunac.

Tri tone po hektaru

Ocjenjuje da će u vrijeme žetve imati oko tri tone po hektaru dok o kvalitetu smatra da je još uvijek rano govoriti. Ali, je sve uradio kako bi zaštitio svoja polja.

"Ove godine sam prvi put primjenio i tretman fungicidom. I vidi se razlika - duže cvjeta, zdravija je za sada. Sada su nam samo potrebne padavine da bi se zrno nalilo."

Ocjenjuje da će u vrijeme žetve imati oko tri tone po hektaru

Da su kiše u maju mjesecu zlata vrijedne kada je u pitanju nalijevanje ozimih usjeva, u ovom slučaju uljane repice, smatra i Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

"To je možda ključno u ovom dijelu vegetacije jer je izuzetno važno da biljka raspolaže dovoljnom količinom vlage kako bi mogla i da usvaja hranjive materije iz zemljišta, posebno azot koji je nosilac prinosa", objašnjava Marjanović Jeromela.

Usjevi manje bujni

Ukazuje, takođe, da su usjevi manje bujni uslijed posljedica specifičnih klimatskih uslova koji su vladali ove vegetacijske sezone.

"Suša u jesenjem periodu svakako je izazvala kašnjenje u klijanju i nicanju. Nakon nešto produženog izlaska iz zime i februarskih mrazeva, imali smo povećane temperature u martu mjesecu i ponovno naglo sniženje u aprilu. Sve ovo zajedno dovelo je do smanjenja bujnosti usjeva."

Zaoravaju uljanu repicu, a cijena sve viša - francuski ratari u problemu

Međutim, dobro je što kašnjenje kod uljane repice nije izraženo kao kod ostalih ozimnina, ukazuje.

"Za sada vidimo da formiranje ljuski teče neometano i da je samo nalijevanje sjemena dobro. Gotovo svi cvjetovi su iscvjetali na centralnoj grani, nešto njih još cvjeta na bočnim granama", dodaje sagovornica Agrokluba.

Napominje da je kod ove kulture izuzetno važno da se sve operacije sprovedu na vrijeme, počevši od same sjetve do prihranjivanja i na kraju zaštite od insekata.

"To je jedan od krucijalnih faktora u proizvodnji uljane repice. Ove godine nismo imali veliki napad glodara i insekata."

Visoke temperature i olujni vjetrovi mogu negativno uticati

Međutim, ono što u ovom momentu može da ugrozi proizvodnju je pojava izrazito visokih temperatura.

"Ukoliko do toga dođe, biljka će, u naporu da održi svoju vegetaciju i donese sjeme, ubrzanije prolaziti nego što je to poželjno i to može dovesti do smanjenja prinosa i sadržaja ulja", objašnjava Jeromela.

Olujni vjetrovi takođe mogu negativno uticati na ovu kulturu. Dovode do polijeganja usjeva odnosno otvaranja ljuski i prosipanja sjemena, te nikako nisu poželjni u julu kada je vrijeme žetve. Osim tih faktora, poželjno bi bilo da, dodaje naša sagovonica, sam proces sazrijevanja teče pravilno i postepeno.

Olujni vjetrovi takođe mogu negativno uticati na ovu kulturu

"To je bitno da bi proizvođači mogli racionalno da koriste svoje resurse, kako mehanizaciju tako i radnu snagu i da sama žetva teče uobičajenim pravilom - ječam, uljana repica i onda pšenica, te neće biti preklapanja žetve što se dešava u izuzetno kišnim godinama u junu i julu mjesecu."

Savjetuje ratarima da, pored mehanizacije, odnosno dobro pripremljenog i podešenog kombajna, podese i prikolicu i druga prevozna sredstva kako se sjeme ne bi izgubilo u toku žetve i transporta.

Za plasman nema brige

A o ovogodišnjem rodu smatra da je još uvijek rano govoriti i procjenjivati visinu uroda. Kada je u pitanju kvalitet, očekuje da će biti zadovoljavajući, a za plasman se, kaže, ne brine.

"Znamo da je uljana repica jedna od važnih sirovina u prerađivačkoj industriji i da je vrlo tražena, kako na našim prostorima tako i u inostranstvu i da plasman nikad nije bio problem. Očekujemo i rekordnu cijenu koja će poljoprivrednicima opravdati njihov uložen trud", navodi naša sagovornica.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Prinosi Plasman uljane repice Olujni vjetrovi


Autorica

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema spoznajama odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne znanosti ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korijenima svakog čovjeka na planetu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]