Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 05.03.2019. 10:00

Ukrajinski proizvođači od početka sezone izvezli 16 megatona kukuruza

Ukrajinski izvoznici su od početka sezone 2018/19 izvezli 32,3 miliona metričkih tona žitarica, a od toga gotovo 16 megatona kukuruza. Uprkos tome zalihe ove žitarice u Ukrajini su na visokom nivou. Cene ruske pšenice nastavljaju prošlonedeljni pad, dok su rumunski proizvođači smanjili izvoz ječma.

Foto: Pixabay / GoranH
  • 126
  • 12
  • 0

Ukrajinski izvoznici su od početka sezone 2018/19 do 27. februara 2019. godine u inostranstvo isporučili 32,3 miliona metričkih tona žitarica, što je za 5,4 miliona tona više nego u istom periodu lane. Kako prenosi UkrAgroConsult, Ukrajinci su izvezli 12,5 megatona pšenice, 3,3 miliona tona ječma i 15,8 megatona kukuruza, što je povećanje od 6,2 miliona tona u poređenju sa 2018. godinom. Ovim podacima treba dodati da je iz Ukrajine u inostranstvo isporučeno 172,5 hiljade tona brašna.

Ukrajina: Zalihe kukuruza za 34 odsto veće nego lane

Prema podacima Državnog odbora za statistiku, zalihe žitarica i mahunarki u Ukrajini do 1. februara 2019. bile su za 10 odsto više nego pre godinu dana. Zbog rekordne proizvodnje kukuruza, njegove zalihe su na dan izveštavanja porasle za 34 odsto u odnosu na lane, uprkos brzom izvozu kukuruza. UkrAgroConsult izveštava da je rekordan izvoz raži ove sezone smanjio svoje zalihe za 57,3 odsto u odnosu na februar 2018. godine.

Proizvodnja suncokretovog ulja nakon oporavka na rekordnom nivou

Velike i srednje uljare u Ukrajini su u januaru proizvele 484,4 hiljada tona suncokretovog ulja, 10 odsto manje nego u decembru 2018, ali i 11,5 odsto više nego u januaru u sezoni 2017/18. Osim toga, ovogodišnji januarski vrhunac doveden na novi nivo, prenosi UkrAgroConsult. Proizvodnja suncokretovog ulja u periodu septembar 2018. i januaru 2019. iznosila je 2,5 miliona tona i premašila rekord iz sezone 2016/17 za 0,6 osto.

Ruske izvozne cene pšenice nastavile prošlonedeljni pad

Izvozne cene ruske pšenice su i dalje u padu. Cena ruske mlinske pšenice je prošlonedeljno trgovanje zatvorila prosečnim padom vrednosti od četiri dolara po metričkoj toni, što znači da je u poslednje dve sedmice cena ruske pšenice niza za oko 10 dolara po toni. Jedan od glavnih faktora smanjenja cena je dobro stanje zimske pšenice u Rusiji zajedno sa optimističnijim izgledima za useve nego u 2018. godini. Izvoz ruske pšenice je dodatno usporen, a pošto njegova konkurentnost slabi, uvoznici prelaze na jeftinije ponude. Na domaćem tržištu, trgovci su nastavili da smanjuju otkupne cene pšenice.  Međutim, uprkos trendu visokih cena, ne postoji značajan rast ponude žitarica. S druge strane cene pšenice u Čikagu pale za više od 7 odsto, nakon što su se povećale za skoro 20 odsto u 2018. godini. Cene su u februaru pale za gotovo 10 odsto. Cena ruske pšenice sa 12,5 odsto spremljena za isporuku u martu iznosila je 234 dolara po toni, a to je za šest dolara manje nego pre nedelju dana ranije, navodi se u belašci ruske poljoprivredne konsultantske kuće IKAR.

Rumunija smanjila izvoz ječma za 11 odsto

Prema podacima iz luka, Rumunija je u januaru izvezla 22,5 hiljade tone ječma, što je za 170 odsto više nego u istom mesecu prošle godine i za 100 posto više nego u istom mesecu u sezoni 2016/17 kada je ta zemlja izvezla 11,2 hiljada tona te žitarice. Libija i Liban bili su ključne destinacije za rumunski ječam. Međutim, u periodu jul-januar Rumunija isporučila 804 hiljade tone ječma, to jest za 11 osto manje nego u istom periodu lane zbog manjeg izvoznog potencijala. Ipak, kako prenosi prenosi UkrAgroConsult, u odnosu na period jul-januar u sezoni 2016/17 izvoz je veći za četiri odsto. Ove sezone iz Španije, Irana i Jordana nema glavnih kupaca rumunskog ječma, ali je zato izvoz u Saudijsku Arabiju veći za 43 odsto u odnosu na prošlu sezonu.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Izvoz pšenice Žitarice Rusija Ukrajina Rumunija Uvoz Izvoz Tržište


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.