Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 28.03.2023. 12:30

Ukrajinska pšenica nije 16 nego 31 dinar?

Želimo da demantujemo navode Žita Srbije da je ukrajinska pšenica 16 dinara, rekao je za Agroklub Nedeljko Savić iz "Stiga".

Foto: Depositphoto/dusanpetkovic
  • 9.886
  • 868
  • 0

Povodom izjave Sunčice Savović iz Udruženja Žita Srbije da je naša pšenica za oko 7,5 dinara po kilogramu skuplja od ukrajinske, Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca je redakciji Agroklub poslalo nešto drugačije brojke.

"Želimo da demantujemo navode Žita Srbije da je ukrajinska pšenica 16 dinara, jer imamo tačne navode da je ona najlošijeg kvaliteta 254 dolara bez PDV-a sa 11 odsto proteina, a to je kada se preračuna 31 dinar. Dakle, ukrajinska pšenica je u ovom trenutku skuplja nego naša", rekao je za naš portal predsednik udruženja Nedeljko Savić sa porukom našim ratarima da ne budu u panici.

Ako hoćemo da izvezemo pšenicu, moramo još da spustimo cenu?

Prema poslednjem izveštaju sa Produktne berze, ponderisana cena iznosila je 24,50 din/kg bez PDV-a ( 26.95 din/kg sa PDV-om).

"Naši predlozi su da država izveze višak pšenice i oslobodi skladištene kapacitete na način tako što će zakupiti neke silose u Konstanci, drugi način jeste da se poveća mlevenje pšenice, jer je naše brašno konkurentno sa cenom", izneo je Savić koji nam je poslao tabelu cena sa berzi u svetu:

 


Tagovi

Cena pšenice Cene na berzi Nedeljko Savić Sunčica Savović Udruženje Stig Udruženje Žita Srbije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.