Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 25.02.2021. 16:30

U ovogodišnjoj proljetnoj sjetvi više zasijanih površina, poticaji i dalje prioritet?

Prema usvojenom Planu, za realizaciju predstojeće sjetve, potrebno je izdvojiti u prosjeku oko 72,7 miliona KM. 

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 119
  • 14
  • 0

Na juče održanoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, usvojen je Plan proljetne sjetve za tekuću, 2021. godinu za to područje. 

Ovim planom predviđeno je da pod žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem bude zasijano ukupno 51.919 ha, što je za 1.351 hektara ili 2,67 odsto više u odnosu na prošlu godinu, stoji na zvaničnom sajtu Vlade TK. 

Na površini od 22.210 hektara trebalo bi posijati žitarice, pod industrijskim usjevima bilo bi 250 ha dok bi se povrće zasijalo na 11.565 hektara. Za krmno bilje predviđene su proizvodne parcele površine 17.894 hektara.

Koliko košta predstojeća sjetva ?

Kada je riječ o pojedinačnim gradovima i općinama, u Gradačcu su planirane najveće sjetvene površine - od 12.190ha. Nakon njega slijedi Lukavac, sa površinama od 8.919 ha i na trećem mjestu je Kalesija sa 8.310 hektara. Intenziviranje obradivih parcela evidentno je i u Banovićima, Čeliću, Kladnju, Sapni, Gradanici i Tuzli, a što je rezultiralo ukupnim povećanjem plana sjetve za 2021. godinu. 

U pojedinim mjestima došlo je i do smanjenja pomenutog plana u odnosu na pretodni period. Konkretno, u Živinicama smanjenje je za čitavih 825 hektara, u Doboj - istoku za 28 ha, a u Srebreniku i Teočaku bilježi se tek blago odstupanje u odnosu na 2020. godinu. 

Prema navedenom Planu, za realizaciju predstojeće sjetve, potrebno je izdvojiti u prosjeku oko 72,7 miliona KM

Koronavirus je prilika za luk iz Prijedora, krompir iz Fojnice, mlijeko iz Gradačca...?

Kako smo pisali pred prošlogodišnju proljetnu sjetvu, kada je vanredna situacija zbog pandemije kod ljudi izazvala paniku i strah, domaća proizvodnja postala je prioritet. 

Može li BiH sebi proizvesti dovoljno hrane ? Onako na prvu, gledajući poljoprivredne resurse, zemljište, vodu, klimatske uslove, broj proizvođača reklo bi se da, ali samo uz pomoć održivog sistema podrške države, entiteta ili lokalne zajednice. Farmer, poljoprivrednik, iza sebe mora imati oslonac.

Pred nama je opet težak period za proizvođače tako da je sada taj oslonac najbitniji. Urgentne poticajne mjere za proljetnu sjetvu su prioritet.


Tagovi

Proljetna sjetva Plan sjetve Povećanje površina Smanjenje površina Proizvodnja hrane Poticajne mjere


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !