Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Institut za ratarstvo i povrtarstvo
  • 06.09.2016. 16:10

U Novom Sadu održan jesenji Dan polja

Na Rimskim šančevima kod Novog Sada danas je organizovan jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Manifestaciju je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

  • 134
  • 5
  • 0

Na Rimskim šančevima kod Novog Sada danas je organizovan jesenji Dan polja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Manifestaciju je otvorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je tom prilikom poručio da poljoprivreda Srbije, a naročito Vojvodine, mora da bude sektor zasnovan na znanju, modernim tehnologijama i standardima, koji će domaćem i stranim tržištima stalno nuditi inovativne proizvode, a proizvođačima obezbediti održiv i stabilan dohodak.

Cilj Pokrajinske vlade pomoć osnaživanju poljoprivrednika

Mirović je rekao da je cilj Pokrajinske vlade da pomogne u osnaživanju svih oblasti poljoprivrede, kako bi naši proizvođači bili konkurentni na tržištu na kojem već sada dominiraju kompanije koje moramo da stižemo, a od nekih treba i da učimo. On je naglasio da je neophodan zajednički rad najšire stručne zajednice, poljoprivrednih organizacija i asocijacija, zemljoradničkih zadruga, naučno-obrazovnih i istraživačkih institucija i, naravno, samog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dodavši će Pokrajinska vlada u budžetu za 2017. godinu koncipirati podsticaje za izgradnju novih smeštajnih kapaciteta, a operativni prioritet biće i navodnjavanje, uključujući i održavanje kanala za navodnjavanje i elektrifikaciju atara.

Na Institutu stvoreno 1000 sorti semena i hibrida

Prema rečima prof. dr Jana Turana, v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, u toj naučnoj ustanovi u kojoj radi više od 100 naučnih istraživača, stvoreno preko 1.000 sorti semena i hibrida, a registrovano skoro 500 koji se seju u 26 država širom sveta.

Uručena priznanja rekorderima

U okviru ovogodišnjeg jesenjeg Dana polja, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, uručili su priznanja poljoprivrednim proizvođačima - rekorderima u proizvodnju "NS seme" sorti i hibrida u 2015.


Izvori

Pokrajinska vlada


Tagovi

Institut Ratarstvo Povrtarstvo Dan polja Pokrajinska vlada Igor Mirović Poljoprivreda