Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 12.08.2016. 16:00

U nedelji za nama stabilna cena kukuruza i pšenice

Preko novosadske berze je realizovan promet od ukupno 708,3 tone robe, što je za 38,41% manje nego prethodne nedelje. Posmatrano u vrednosnim pokazateljima promet je iznosio 17.817.910 dinara, ili 29,97% manje u odnosu na isti parametar iz prethodne nedelje.

  • 1.139
  • 56
  • 0

Posle dužeg perioda cenovne nestabilnosti, za proteklu nedelju na tržištu roba iz sektora primarnog agrara se može reći da je bila izrazito stabilna. Cene u toku nedelje su varirale u vrlo uskim okvirima, a u odnosu na prethodni period cene su imale neznatne promene. U periodu 08.-12. avgust preko novosadske berze je realizovan promet od ukupno 708,3 tone robe, što je za 38,41% manje nego prethodne nedelje. Posmatrano u vrednosnim pokazateljima, promet je iznosio 17.817.910 dinara ili 29,97% manje u odnosu na isti parametar iz prethodne nedelje.

Stabilna cena pšenice

Cena pšenice se definitivno stabilizovala na relaciji između 14,50 din/kg bez PDV i 15,00 din/kg, pri čemu je u nedelji za nama dominiralo trgovanje po ceni od 14,80 din/kg bez PDV. Prosečna nedeljna vrednost hlebnog zrna je iznosila 16,23 din/kg (14,76 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je neznatan pad od 0,30%.

Međunarodno tržište itekako "osluškuje" izveštaje referentnih svetskih monitoring agencija o konačnim ukupnim prinosima pšenice, pre svega vesti o drastičnom padu prinosa u Francuskoj kao najvećem Evropskom proizvođaču. Iz tih razloga ipak treba sačekati konačan rasplet na "svetskoj pijaci" ove žitarice. Taj podatak bi svakako mogao da utiče na pomeranje cena najpre na međunarodnim tržištima, a potom i kod nas.

Cena kukuruza i dalje stagnira

Posle naglog pada, cena kukuruza, već drugu nedelju za redom stagnira na nivou od 17,60 din/kg bez PDV. Shodno dešavanjima na referentnim svetskim berzama, ponašaju se i cenovni trendovi na našem tržištu. Činjenica da je i posle velikog pada, kukuruz i dalje za oko 20% skuplji od pšenice, govori da je kukuruz u relativim odnosima sa pšenicom, pa i ostalim kulturama ipak ovogodišnji tržišni dobitnik. Kako će se otvoriti tržište u narednoj ekonomskoj godini biće vrlo interesantno videti, ali svakako da će kukuruz sačuvati svoju dobitničku poziciju u odnosu na pšenicu.

Ponude na tržištu soje su protekle nedelje naišle na odgovarajuću tražnju po ceni od 45,10 din/kg (41,00 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju soja beleži blagi cenovni rast od 1,23%. Prvi put posle dužeg niza godina predmet trgovanja na Produktnoj berzi u Novom Sadu je bilo i lucerkino seno koje se prodavalo po ceni od 7,00din/kg bez PDV.

Stabilnost tržišta najbolje se oslikava na vrednosti berzanskog indeksa. Poslednjeg dana trgovanja Prodex se zaustavio na poziciji od 203,95 indeksnih poena, što je za svega 0,51 indeksnih poena veća vrednost u odnosu na prošli petak.

Kakva su kretanja na svetskom tržištu?

Tržište fjučersa na žitarice je i ove nedelje bilo dosta stabilno. U iščekivanju novog izveštaja USDA-a trgovci su zatvarali svoje pozicije. Američka pšenica je trenutno konkurentna na svetskom tržištu i cenovno se stabilizovala, bez obzira na obilne svetske zalihe. Pšenica je u Čikagu poskupela za 3,23%, a kukuruz za 0,12%. Za razliku od prošle nedelje, cena fjučersa na soju je poskupela za 3,21%, dok je cena fjučersa na sačmu viša za 1,27%. U Parizu je cena pšenice porasla za 0,90% u odnosu na prošlu nedelju, dok je kukuruz skuplji za 1,21%. U Budimpešti su cene ostale gotovo nepromenjene, odnosno u evrima su više za oko 0,3%.

Foto:bigstockphotos.com;RGtimeline


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Produktna berza Prodex Cene Tržište žitarica i uljarica Svetsko tržište Soja Kukuruz Pšenica


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/