Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 11.09.2020. 07:30

U Francuskoj do početka iduće godine delimično zabranjeno korišćenje glifosata

Ova država je još 2017. godine sebi postavila cilj da do 2021. prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. da potpuno zabrani negovu upotrebu.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 155
  • 79
  • 0

Francuska vlada će do početka 2021. godine delimično zabraniti korišćenje glifosata, trenutno jednog od najkorišćenijih herbicida, najavila je ministarka ekološke tranzicije Barbara Pompili

"Imamo trajnu misiju, koja prilično brzo napreduje i nadam se da ćemo uskoro imati dobre alternative za ovu hemikaliju“, naglasila je.

Ova država još je 2017. godine sebi postavila cilj da do 2021. prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno da zabrani njegovu upotrebu. Iako je 2019. godine predsednik Emanuel Makron izjavio da Francuska neće uspeti u toj nameri, sada, kada se stvari polako privode kraju, ipak je optimista po tom pitanju, navodi From Press.

Potrebna alternativa i za neonikotinoide

Uz to, ministarka želi da se pronađu i zamene za neonikotinoid koji se koristi u proizvodnji šećerne repe. 

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Podsetimo, u Evropskoj uniji na snazi je zabrana tri vrste ovih hemijskih sredstava u usevima - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama. Francuska je otišla korak dalje i zabranila još dve vrste, tiakloprid i acetamiprid, ali ne samo na otvorenim poljima nego i u plastenicima.

"U ove četiri godine imali smo vremene da pronađemo alternative i za ovu hemikaliju, ali još uvek nismo uspeli. Sektor nije bio dovoljno jak, istraživanja nisu napredovala, a država nije nimalo pomogla. Još uvek mislim da su neonikotinoidi vrlo opasni. Jako sam ponosna što je čak 91 odsto njih već zabranjeno, a sada nam treba poslednji mali korak. Zajedno s ministrom poljoprivrede Žilijenom Dunormandijem smislićemo bolju zamenu“, poručila je Pompili.

Zašto nemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

Ali, kako ona još uvek nije pronađena, francuski poljoprivrednici već nekoliko meseci pozivaju u pomoć jer im zelene lisne vaši koji su prenosioci virusa žutice uništavaju rod, a što rezultira gubitkom prinosa od 30 do 50 odsto. Takođe, zatražili su i ponovno uvođenje pa upozorili na propast proizvodnje šećerne repe ako se nešto ne preduzme. 

Inače, industrija šećera ključni je sektor ekonomije ove zemlje jer osigurava ukupno 46.000 radnih mesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 fabriku šećera.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Glifosat Herbicidi Zabrana Francuska Neonikotionoidi Insekticidi Alternativa Šećerna repa


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.