Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja pšenice
  • 12.10.2021. 16:00

U FBiH proizvedeno pšenice više za osam odsto, vlaga odgovara predstojećoj sjetvi

S obzirom na to da smo imali izuzetno sušno ljeto, vlaga od posljednjih padavina će dobro doći da se pripremi i obavi sjetva pšenice čiji optimalni rok počinje za nekoliko dana.

Foto: Bigstockphoto/smart.art
  • 113
  • 45
  • 0

Tokom ove godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine proizvedeno je ukupno 93.173 tone pšenice, što je više za osam procenata u poređenju sa realizovanom proizvodnjom hljebnog žita u prošloj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. 

Trend rasta evidentiran je i kod proizvodnje zobi za 24,5 procenata, odnosno, ostvareno je ukupno 11.969 tona. Istovremeno zabilježeno je smanjenje od 0,3 odsto kod proizvodnje raži (ukupno je iznosila 7.264 tone), te manje ječma za 9,3 procenta, gdje je proizvedeno 29.617 tona, u poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima. 

Kada je riječ o proizvodnji ranog voća, u ovoj godini zabilježena je nešto manja vrijednost kod trešanja, za 16,2 procenta i proizvedeno je 6.150 tona, višanja za četiri odsto (ostvareno je 2.594 tone) i kajsija za 8,7 procenta, gdje je proizvedeno svega 468 tona u poređenju sa 2020. godinom. 

Otkupna cijena soje dobra, ali prinosi ipak niski

U drugom dijelu zemlje pri kraju je žetva soje, a prema riječima predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, Stojana Marinkovića, prinosi su neočekivano niski, tačnije od 300 kilograma pa do dvije tone po hektaru. 

I pored toga što je relativno visoka otkupna cijena za pomenutu uljaricu, prinosi veći od tonu i po po jednom hektaru mogu da pokriju troškove proizvodnje, naveo je Marinković za Srnu. 

Što se tiče žetve kukuruza, predsjednik Saveza kaže da je ona tek počela i kako je deset odsto parcela već požnjeveno, a urod je od tri do deset tona po hektaru. Takođe je ukazao i na to da je vrlo različit, što je uslovljeno od tipa zemljišta, primjenjene agrotehnike, kao i izbora hibrida. 

"Očigledno je da su one parcele po deset tona po hektaru izuzetno rijetke i to samo pod uslovom da su primjenjene agrotehničke mjere i u blizini riječnih tokova, gdje je kukuruz imao dovoljno vlage", pojašnjava Marinković. 

Vlaga odgovara pšenici i uljanoj repici

Isto tako, posljednje padavine, ali i one koje tek predstoje, dobro će doći za površine posijane uljanom repicom

S obzirom na to da smo imali izuzetno sušno ljeto, ova vlaga će dobro doći da se pripremi i obavi sjetva pšenice čiji optimalni rok počinje za nekoliko dana.

Otkupna cijena pšenice biće stabilna, a ratarima isplaćeno 300 KM/ha do početka žetve

Kako smo ranije pisali, visina otkupne cijene pšenice kod nas u junu bila je u skladu sa cijenom u okolnim zemljama tako da poljoprivredni proizvođači nisu bili oštećeni.

Podsticaji za semberske ratare isplaćivani su u vrijednosti od dva pfeninga za jedan kilogram, rekli su iz Agrarnog fonda Grada Bijeljine. Proizvođači su samo trebali da dostave traženu dokumentaciju, kao i do sada što je bila procedura. 


Tagovi

Proizvodnja pšenice Žetva soje Žetva kukuruza Otkupna cijena soje Stojan Marinković Sjetva pšenice


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.