Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojen plan
  • 11.10.2022. 13:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Tuzlanski kanton će ove jeseni zasijati veće površine?

Predviđeno je da se u ovoj sezoni na području TK žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.317 ha poljoprivrednog zemljišta

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 100
  • 9
  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona dopunila je Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2022. godini s ciljem proširenja obuhvata, te kvalitetnije podrške poljoprivrednim proizvođačima. Kako je saopćeno nakon sjednice, ovime je omogućeno pravnim licima i obrtima koji ispunjavaju propisane uvjete, a koji nisu ostvarili pravo na novčanu podršku s federalnog nivoa, da pravo na novčanu podršku za proizvodnju voća mogu ostvariti na kantonalnom nivou.

Pri donošenju odluke, ističu, uzeli su u obzir poteškoće s kojim se susreću poljoprivredni proizvođači, uključujući i proizvođače voća, a koje se ogledaju u konstantnom povećanja cijena mineralnog đubriva na tržištu, goriva i zaštitnih sredstava. 

Jesenja sjetva

Vlada je dala i saglasnost na Plan jesenje sjetve u 2022. godini za područje Tuzlanskog kantona. Njime je predviđeno da se u ovoj sezoni na području TK žitaricama, povrtnim, industrijskim i krmnim biljem zasije 7.317 ha poljoprivrednog zemljišta.

"Ova površina, na kojoj će se zasijati ozime kulture, je za 1.571,70 ha veća u odnosu na realiziranu sjetvu u 2021. godini. Na površini od 5.282 ha ili 72,19 posto ukupnog plana sjetve planirana je jesenja sjetva žitaricama. To je za 1.309 ha odnosno za 32,95 posto više u odnosu na realiziranu sjetvu žitarica u prošloj godini", naveli su u saopćenju.

Koliko košta sjetva jednog hektara pšenice u BiH?

Sjetva povrća je planirana na površini od 538 ha, što je za 68,7 ha više u odnosu na slani, dok se krmnim biljem planira zasijati 1.482 ha ili 14,62 posto više u odnosu na prošlogodišnju sjetvu.

Veće površine

Izuzev Kladnja, na području svih općina/gradova ovog kantona, planirana jesenja sjetva na nešto većim sjetvenim površinama. Povećanje sjetvenih površina se kreće od 175,86 posto na području Sapne do 1,01% na području općine Doboj Istok.

Kao i prethodne godine, u ovoj sjetvenoj sezoni najveće površine poljoprivrednog zemljišta za sjetvu su planirane u Lukavcu, Gradačcu, Kalesiji, Gračanici, Čeliću, Tuzli i Živinicama. Ipak treba imati u vidu da su cijene repromaterijala u odnosu na prošlu godinu enormno porasle što bi moglo uticati na procenat realizacije jesenje sjetve, navodi se u Planu.


Tagovi

Jesenja sjetva Plan sjetve Vlada TK Novčane podrške


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.