Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 14.07.2018. 07:30

Turska za 28% povećala uvoz soje u odnosu na prošlu godinu, najviše ukrajinske i američke

Ukrajinski ratari su ove sezone ranije počeli žetvu žitarica, pa je i tempo skidanja usjeva sa njiva brži od lanjskog. Tome treba dodati da će prinos uljane repice biti malo veći od prošlogodišnjeg, dok je izvoz ječma manji za petinu. Od vijesti sa tržišta žitarica izdvajamo da je izvoz sojinog ulja i mekinja visok, ali i da turski uvoz soje nezadrživo raste.

Foto: Pixabay/saicxi
  • 659
  • 33
  • 0

Izvoz ječma iz Ukrajine je u maju 2018. godine iznosio 73,9 hiljade tona, što je znatno povećanje, naročito ako se pogleda podatak da je u aprilu ove godine ta zemlja izvezla 12,6 hiljada tona ove žitarice. Međutim, kako izvještava UkrAgroConsult, to je za 36% manje nego u maju 2017. godine, kada je Ukrajina izvezla 115,4 hiljada tona ječma. Ukupno gledano, u periodu od jula 2017. godine do maja 2018. ukrajinski izvoz ječma je smanjen za 20% na 4,2 miliona tona, u odnosu na 5,2 megatone koliki je bio prošlosezonski izvoz te žitarice u istom periodu. 

Izvoz u Kinu raste, a u Saudijsku Arabiju i Libiju opada

Treba pomenuti da je u posmatrano periodu zabilježen značajan rast pošiljki ječma u Kinu, kojoj je isporučeno 789,4 hiljada tona, a istovremeno je Ukrajina povećala izvoz ječma u Evropsku uniju za 31% i Tursku za 32%. S druge strane, na ukupan rezultat izvoza je uticalo to što je opala isporuka ukrajinskog ječma ključnim tržištima kao što su Saudijska Arabija (za 21%) i Libija (za71%).

Žetva žitarica u Ukrajini napreduje brže nego prošle sezone

Premda su ratari u Ukrajini žetvu žitarica počeli desetak dana ranije nego lane, ona je sada za 176% naprednija nego u 2017. godini. Istovremeno, prinosi ranih žitarica, a naročito ječma i graška, su niži nego prije godinu dana. Kako prenosi UkrAgroConsult, do 3. jula, rani usjevi su skinuti sa 14% posijjanih površina. Ovih dana tamošnji poljoprivrednici nastavljaju žetvu ozime uljane repice, čiji će rod prema aktuelnim prognozama biti veći od prošlogodišnjeg. Ozima uljana repica je do početka jula skinuta sa površine 208,7 hiljada hektara sa kojih je skinuto 411,8 hiljada tona repice i ostvaren prosečan prinos od 1,97 tona po hektaru.

Rusija: Izvoz sojinog ulja i dalje visok

Rusija je u aprilu 2018. godine izvezla 27,3 hljada tona sojinog ulja, što je za 53% bilo manje u maju i za 43% manje u odnosu na april 2017. godine. Ipak, ukupna statistika izvoza za period septembar-april 2017/18 pokazuje rekordan izvoz od 350 hiljada sojinog ulja, koji je za 2,3% veći u odnosu na isti period prošle godine. UkrAgroConsult izvještava da je kao i ranije Alžir glavni uvoznik ruskog sojinog ulja, apsorbirajući  47% ukupnog izvoza. Treba spomenuti da su, takođe, Kina i Kuba, znatno povećaje uvoz, čineći 23% i 10% ukupnog tržišta, a nove značajne izvozne destinacije uključuju zemlje poput Hong Konga i Južne Koreje, primile su prve količine ruskog sojinog ulja. 

Rusija povećala izvoz pšeničnih mekinja

Rusija je u periodu jul-april, u sezoni 2017/18, povećala izvoz pšeničnih mekinja na 805,7 hiljada tona, što je za 5,8% više nego u prethodnoj godini. Prema pisanju UkrAgroConsulta, izvoz mekinja iz te zemlje je u aprilu porastao za 58% i dostigao 102,4 hiljade tona. Ipak, to je za 17% manje od izvoza ostvarenog u aprilu prošle sezone. Tradicionalno, najveći uvoznik ruskih pšeničnih mekinja je Turska, koja apsorbuje 91% ukupnog izvoza proizvoda, dok je Egipat povećao uvoz kupivši od početka sezone oko 6,1 hiljada tona mekinja od Rusije, a to je za 12% više od ukupnog prošlosezonskog uvoza. Treba kazati da su isporuke Vijetnamu bile manje za 34%, a sličan trend bilježi i izvoz u Kinu, koji je bio za 9% manji nego u prethodnoj godini.

Turska za 28% povećala uvoz u odnosu na prošlu godinu

Turska je između septembra 2017. i aprila ove godine iz inostranstva nabavila 1,6 megatona soje, što je za 28% više nego u istom periodu prošle sezone. Top dobavljači soje za tu zemlju su bili Ukrajina sa 520.000 tona, zatim Sjedinjene Američke Države sa 410.000 tona i Brazil sa 273 kilotona. Na jačanje tražnje najviše utiče prerađivački sektor, jer je sopstvena proizvodnja soje u Turskoj posljednjih nekoliko sezona ostala na nivou od 80-100.000 tona. Kako prenosi UkrAgroConsult, u novoj sezoni Tursku očekuje značajniji rast uvoza soje od 6%, pa bi ta zemlja mogla da uvozi 2,5 megatona te uljarice.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Ječam Soja Pšenica Mekinje Rusija Ukrajina Turska Kina Sjedinjene Američke Države Evropska unija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.