Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sjetva
  • 22.10.2021. 12:00

Troškovi sjetve: Najveći udio imaju cijene dizel goriva i đubriva

U strukturi troškova aktuelne agrotehničke operacije, najveće učešće imaju troškovi đubriva čija je cijena veća za 116 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 125
  • 34
  • 0

Troškovi sjetve pšenice u tekućoj, 2021. godini veći su u odnosu na prošlu sezonu i u prosjeku iznose 14 odsto, odnosno 16 procenata u zavisnosti od regije, te je nešto skuplja sjetva na području Lijevče polja u odnosu na Semberiju.  

Kako saznajemo iz resornog ministarstva, u strukturi troškova aktuelne agrotehničke operacije, najveće učešće imaju troškovi đubriva čija je cijena veća za 116 odsto u odnosu na 2020. godinu. Pored toga, skoro isti udio u troškovima sjetve imaju radne aktivnosti koje će zbog veće cijene dizel goriva biti skuplje u poređenju sa proteklom godinom za najmanje 25 procenata.  

Ove godine više površina pod pšenicom

U toku ove jeseni planirano je da se zasije ukupno 67.475 hektara različitim vrstama žitarica, a isto tako i sjetva 1.413 hektara travno djetelinskih smješa. U sjetvenoj strukturi preovladava pšenica za koju se procjenjuje da će biti zastupljena na skoro 43 hiljade hektara, a najveće sjetvene površine pod hljebnim žitom prema procjenama stručnjaka, odnose se na regiju Bijeljine, gdje će ona zauzimati 16.630 hektara, a na teritoriji opštine Doboja - ukupno 13 hiljada hektara.  

Cjelokupne zasijane površine pod pšenicom biće, prema nekim prognozama, za četiri procenta veće u poređenju sa 2020. godinom.

Ne pamti se skuplja jesenja sjetva- cijene đubriva veće i do 400 odsto!

Podsjetimo, sjetva koja je upravo u toku, najskuplja je u istoriji poljoprivredne proizvodnje na našim prostorima, a uslijed drastičnog skoka cijena, ratari u BiH su u dilemi šta dalje da rade. 

Isto tako, u 2020. godini cijene mineralnih gnojiva kretale su se u opsegu od 500 do 700 KM, po jednoj toni (u zavisnosti od proizvođača) dok im je sada vrijednost od 1.200 do 2.500 KM/t. 


Tagovi

Troškovi sjetve Sjetvena struktura Površine pod pšenicom Cijene đubriva Cijena goriva Najskuplja sjetva Jesenja sjetva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.