Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2022
  • 22.08.2021. 10:30

TotY 2022: U trci za titulu traktora godine su i Valtra T235 Direct i A115 HiTech4

Dva se "slavljenička" finalista bore za prestižan naslov "Tractor of the Year" u kategoriji ratarskih traktora i u kategoriji "Best of Utility"

Foto: Valtra
  • 87
  • 158
  • 0

U godini proslave 70 obljetnice prvog traktora poznatog finskog proizvođača, u finalnom krugu za ovogodišnji izbor "Tractor of the Year" Valtra ima dva kandidata nove generacije lansirane u paketu rođendanskog poklona – T235 Direct kategoriji ratarskih i A115 HiTech4 u kategoriji višenamjenskih traktora.  

Slikovito predstavljajući T 235 Direct kao "traktor s kojim postižete više s manje napora", inženjeri Valtre kao dobitnički paket ovog finalista ističu precizan prednji utovarivač s automatskom kontrolom nagiba i trešnjom kante, pametna rješenja poput sustava regulacije tlaka u gumama i automatskog okretanja na uvratini, te premium interijer s prijateljskim korisničkim sučeljem za najbolje upravljačko iskustvo, a da o nagrađivanom SmartTouch upravljačkom rukohvatu s ergonomskim kontrolama i informacijama "baš tamo gdje ih trebate" i ne govorimo. Sve to lako i jednostavno podesivo, i na koncu upareno s bežičnim prijenosom podataka zahvaljujući Agrirouteru, TasDoc-u te Valtra Connect, za povezanost "uvijek i svagdje".

Ukratko, osnovne odlike traktora oplemenjene visokom tehnologijom pretvaraju rad u profit, zaključuju.

Snaga za svaki radni zadatak

Pa krenimo od ovih osnovnih odlika.

Puna snaga od 220 a uz pojačanje 250 KS, ovog, kako ga nazivaju, „kralja svakog teren“ dolazi od 6-cilindričnog AGCO Power motora zapremine 7,4 litara koji maksimalni okretni moment od 930 Nm dostiže već na 1.500 okretaja u minuti. Start boost funkcija daje lagani start pod jakim opterećenjem.

Kombinacija tehnologije selektivne katalitičke redukcije (SCR) s DPF i DOC elementima zadovoljava standarde emisije V stupnja. Common rail ubrizgavanje od 2000 bara, precizna dozacija goriva, efektivno sagorijevanje, čisti ispuh i niža potrošnja goriva, te 600-satnim servisiranjem u konačnici daju niže troškove.

Niski troškovi posjedovanja ne dolaze samo od motora, ističu u Valtri, već "na svakom ćošku" jer učinkovit koncept traktora doprinosi uštedi inputa uz istodobno povećanje outputa na polju. Tako primjerice redukcije preklapanja prohoda (Auto U-Pilot , sekcijska kontrola, bežični prijenos podataka i dr.) štede vrijeme, gorivo, repromaterijal i dakako sabijanje tla, te, ne manje važno, smanjuju zamor operatera.

Višestruko štedljiv

Ako ste se pitali zašto ga zovu "kraljem svakog terena" odgovorit će vam zbog brze i glatke vožnje na cesti (do 57 km/h) te visokog klirensa (60 cm) u polju. Ovo potonje, uz stabilnost koju daje dužina podvozje od gotovo tri metra, kut zakretanja prednjih kotača od 55o te radijus okretanja od 5,25 m, daje vrlo agilan traktor, što će, istaći će opet, u konačnici uštedjeti gorivo. Istu uštedu jamči automatski regulator proklizavanja (ASR) zadužen za optimizaciju proklizavanja kotača i efektivnog prenošenja snage na podlogu.

Usput, za glatku je vožnju zadužen Valtra Direct bestupanjski prijenos s hidrauličkom promjenom smjera kretanja. Kad smo kod promjene smjera ne možemo zaobići ni unikatni Valtrin patent – okretanje sjedala s upravljačkim komandama za 180° TwinTrac, spasonosan u mnogim situacijama.

Valtra T 235 Direkt

I da ne zaboravimo, T235 Direct je opremljen hidrauličkom pumpom osjetljivom na opterećenje, s protokom 115 odnosno opcijskih 200 l/min flow, te elektronički upravljanih sedam stražnjih i četiri prednja vanjska ventila. Maksimalni podizni kapacitet stražnje hidraulike je 9,5 a prednje 5,1 tonu.

Uključivanje priključnog vratila je elektor-hidraulično. Standardno, stražnji kardan ima dvije brzine (540/1000) a prednji jednu (1000 okr/min) brzinu.

I na kraju, nemamo dovoljno prostora nabrajati sve pomno osmišljene detalje skandinavskog dizajna za jednostavnost, ali i maksimalnu udobnost kabine koje će uz već spomenute napredne tehnologije olakšati život operatera.

Sve u svemu, velika nosivost, brzina na cesti, visoki klirens, koncept vidljivosti 365 dana i noći, siguran rad, učinkovitost i štedljivost te pametne tehnologije samo su neke od predispozicija koje ispunjava ovaj svestrani traktor namijenjen i najzahtjevnijim radovima u polju, ali ništa manje učinkovit na stočarskim gospodarstvima, u komunalnim djelatnostima, aerodromima, vojsci...

Svestrani A115 HiTech4

Peta generacija serije A, također lansirana na račun rođendanskog poklona, baštini mnoge osobine nagrađivanje „veće braće“ ali u kompaktnijim dimenzijama, pa ne čudi da je A115 HiTech4 finalist ovogodišnjeg izbora za najbolji višenamjenski traktor.

I ovdje funkcionalna filozofija skandinavskog dizajna i produktivnosti s nižim troškovima posjedovanja nije činila nikakve ustupke pri usavršavanju ovog "radnog heroja". Jedinstvena inovativna rješenja ga, kažu njihovi inženjeri, izdvajaju iz klase, a veličina i manevrivost čine idealnim za poljske i farmske radove, vinograde i voćnjake, kao i šumarstvo i komunalne aplikacije.

I ovog finalista pokreće AGCO Power motor sa SISU genima, koji razvija 115 KS odnosno 86 kW. Najveći okretni moment od 455 Nm postiže na 1.500 okr/min. Riječ je o četiri cilindra, Common railu s 1600 bara ubrizgavanja, te „sve u jednom“ tehnologijom obrade ispušnih plinova (SCR, DOC i DPF) koja zadovoljava Stage V standarde. Motor je tako, slikovito ilustriraju svoju posvećenost kontinuiranom razvoju rješenja smanjenja potrošnje goriva i redukcije štetnih plinova, sposoban smanjiti emisiju NOx i čestice čađi za 80 post u usporedbi s razinama iz 1996. 

Optimizaciji učinkovitosti doprinosi i Valtra Power Solutions, a servisni interval od 600 sati jednostavnost održavanja.

Automatizirani prijenos

HiTech automatizirani powershift prijenos s četiri brzine u četiri stupnja daje standardnih 16x16 ili opcijskih 32x32, s maksimalnom brzinom 40 km/h na 1878 okr/min, a minimalnom 124 m/h na 1400 okr/min, pri čemu je prebacivanje brzina unutar stupnja bez uporabe kvačila.

AutoTraction funkcija zaustavlja i pokreće traktor (pri brzinama ispod 20 km/h) samo jednostavnim pritiskom odnosno otpuštanjem kočnice, bez uporabe kvačila.

"Katica za sve" - A serija pete generacije

Hidraulika otvorenog protoka ulja do 98 litara u minuti učinkovito opskrbljuje i stražnje i prednje priključke, a dodatnih 33 l/min upravljački sustav. Jednostavne mehaničke kontrole regulirat će rad hidraulike. Ovaj je model A serije opremljen s tri stražnja (opcijski 4-5) i dva prednja vanjska ventila, te maksimalnim stražnjim podiznim kapacitetom od 4,3 a prednjim od 2,8 tona.

Kardan s hidrauličkom aktivacijom ima dvije standardne (540 + 1000) odnosno na izbor tri (540 + 540E + 1000 okr/min) brzine. Prednje je priključno vratilo dostupno (1000 okr/min) kao Valtra Unlimited opcija.

Dobru vidljivost zahvaljujući inovativnom dizajnu poklopca motora i uskoj ispušnoj cijevi te 5,5 m2 staklenih površina nimalo ne ometa ni tvornički dobro ukomponiran prednji utovarivač, pa se trećina Valtra traktora naručuje upravo s prednjim utovarivačem, profesionalno spojenog s hidraulikom i ergonomskim elektronskim kontrolama na rukohvatu te krovnim prozorom, ističu njihovi inženjeri.

I ovaj je skandinavac, dakako, nenametljivog ali izrazito funkcionalnog radnog ozračja, stvoren da ugodi operateru, sposoban "pogledati na stvari iz obrnute perspektive" TwinTrac okretanjem sjedala i upravljačkih komandi za 180° .

Na koncu, uz Valtrin Connect, Care & Go paket farmeri će zahvaljujući nadzoru flote, razmjeni informacija o strojevima i podršci servisa u svako doba, produženim tvorničkim jamstvom te ugovorenim održavanjem imati miran san. 


Tagovi

TotY Tractor of the Year Izbor traktora godine Valtra T serija A serija Traktor godine


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas