Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje žitarica
  • 20.06.2022. 15:00

Toplotni talas: Suša žanje evropske prinose

U Francuskoj je živa dostigla 40 stepeni Celzijusa i približava se vrednostima zabeleženim u Španiji, gotovo 42 stepena. Suvo proleće je i u zemljama centralne Evrope smanjilo prinose, a u Italiji je alarmantno.

Foto: Depositphotos/Neonila
  • 504
  • 141
  • 1

Žetva je u pojedinim zemljama već započela, a u većini država članica Evropske unije je na pragu. Za neke od njih ona će ove sezone biti vrlo problematična. 

Izuzetno rani toplotni talas u Francuskoj i Španiji mogao bi dodatno opteretiti useve pšenice nakon sušnog proleća. Ipak, očekivano smanjenje temperature i pljuskovi u celom regionu već sredinom ove sedmice trebalo bi da spreče velike gubitke useva, navodi Reuters.

U Francuskoj je živa dostigla 40 stepeni Celzijusa i približava se vrednostima zabeleženim u Španiji, gotovo 42 stepena, što izaziva zabrinutost na tržištu zbog smanjenja prinosa. Pšenica je trenutno u fazi nalivanja zrna. Analitičari predviđaju da će ovogodišnji rod hlebne pšenice u Francuskoj iznositi između 33 i 34 miliona tona, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 35,5 miliona tona.

Slabiji rod i u Nemačkoj i Poljskoj?

Rumunski ministar poljoprivrede Adrian Česnoju rekao je da će zbog nepovoljnih vremenskih prilika i većih troškova prinos biti umanjen, ali će imati dovoljne količine za izvoz. Slična situacija je i u Bugarskoj, ali je nedavna kiša donela nadu da će pad prinosa biti manji. Kostadin Kostadinov, predsednik bugarske Nacionalne asocijacije proizvođača žitarica, rekao je da očekuju dobru žetvu.

U Bugarskoj očekuju dobru žetvu (Foto: Bigstockphoto/Budabar)

Suvo proleće je u centralnoj Evropi, posebno u Nemačkoj i Poljskoj, smanjilo potencijal prinosa. U Velikoj Britaniji očekuju prošlogodišnju žetvu.

Alarmantno stanje u Italiji

Nivo vode u jezerima i rekama na području severne Italije počeo se ubrzano smanjivati. Poljoprivrednici upozoravaju da su u riziku da izgube polovinu svoje proizvodnje zbog suše. 

Reka Po doživljava najveću stagnaciju vodotoka u poslednjih 70 godina, a slična je situacija i s drugim rekama u centralnom delu zemlje. Severne regije najavile su da će od Vlade zatražiti da proglasi vanredno stanje zbog suše.

Italija će zbog suše proizvesti 15 odsto manje pšenice

U svom saopštenju Konfederacija italijanskih poljoprivrednika CIA poziva na hitno delovanje i navodnjavanje kako bi se spasili usevi, naručito paradajza i lubenice. Navode da je ukupna šteta već premašila milijardu evra, a da bi suša mogla pogoditi proizvodnju kukuruza i soje za čak 50 odsto. 

Istovremeno, konzorcijum za melioraciju Burana izdao je crveni alarm apelirajući na poljoprivrednike na maksimalnu saradnju kako bi se oskudni vodni resursi koji su im na raspolaganju pažljivo koristili. 

Konzorcijum za melioraciju Emilia Ćentrale, u pokrajini Ređo Emilija, takođe beleži iste probleme i već je planirao sniziti nivo pojedinih hidrauličnih pumpi kako bi se osiguralo snabdevanje vodom nužnom za navodnjavanje, piše dire.it. Direktor konzorcijuma Domeniko Turaka smatra da im preti kriza "gora od one iz 2003. godine".


Tagovi

Suša Žetva Elementarna nepogoda Manji prinosi Španija Francuska Italija Toplotni talas


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)