Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.12.2019. 08:00

Toplo vrijeme ne odgovara ukrajinskom žitu

Veoma toplo vrijeme u decembru, uticalo je u Ukrajini na stabilnost usjeva žitarica, ali i nedostatak zemljišne vlage, što će se odraziti i na manju žetvu pšenice.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 225
  • 15
  • 0

Smanjenje zasijanih površina i sušni vremenski uslovi smanjili su predviđanja za žetvu pšenice u Ukrajini u 2020/21. približno za 1%, odnosno na 23,7 (18,8 - 27,4) miliona tona, prenosi UkrAgroConsult.

"Sušni vremenski uslovi, u kombinaciji sa visokom temperaturom vazduha primjećenom u Ukrajini u posljednjih nekoliko mjeseci, smanjuju rizik od gubitka ozimih usjeva, ali dovode i do nedostatka vlage tla. Zajedno sa smanjenjem zasada, to je postalo razlog za analitičare da smanje prognozu za proizvodnju pšenice u zemlji", piše u izvještaju.

Kako je objavljeno, posljednjih mjeseci vremenski uslovi bili su sušniji i topliji nego inače u čitavoj državi. Dok je prosječna temperatura bila 2 - 4°C iznad normalne, padavine su bile 2 - 20 mm ispod dugoročnog prosjeka.

Podsećanja radi, Ukrajina se suočila sa manjkom padavina, visokim temperaturama i suvim vjetrovima koji izazivaju isušivanje tla.

Argentinska vlada povećava izvozne takse na kukuruz, soju i pšenicu

Nova vlada u Argentini povećala je porez na izvoz kukuruza, pšenice i soje kako bi ispunila fiskalne potrebe zemlje, navodi se u tamošnjem službenom glasniku, ali očekuje se da će to pogoditi poljoprivrednike, kao i obim izvoza.

Takse na izvoz kukuruza i pšenice povećane su na 12% sa 6,7% dok su na soju, sojino ulje i isporuke sojinih pogača, porasle na 30% sa ranijih 24,7%.

Očekuje se da će ovo uticati na namjere farmera šta će sijati i vjerovatno smanjiti upotrebu đubriva i kvalitet sjemena.

Raste udio soje i ječma u stočnoj hrani

Ključni igrači argentinskog poljoprivrednog sektora već su očekivali da će vlada koju vodi Alberto Fernandez izvršiti promjene u poreznom režimu, za koje se očekuje da utiču na izvoz žitarica i uljarica iz zemlje.

Žetva pšenice počela je u oktobru dok je nova merkantilna sezona počela u decembru i trajat će do novembra 2020. godine.

Poljoprivredni sektor glavni je doprinos ekonomiji zemlje. Kukuruz i pšenica doprinose oko 7,4% i 3,3% argentinskim prihodima od izvoza.

Ova država je šesti najveći izvoznik pšenice u svijetu i treći najveći izvoznik kukuruza, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede.

Rusija - vrijeme na početku decembra toplije nego uobičajeno

Toplije od uobičajenog vremena dominiralo je od 1. do 10. decembra u sjeverozapadnom, centralnom i volgovskom okrugu. Promjenjivo je bilo u Južnom i Sjevernom Kavkazu, hladni dani su se smjenjivali sa toplim. U poljoprivrednim područjima zapadnog Sibira, vrijeme u analiziranom periodu uglavnom je bilo mnogo toplije nego inače.

Sjeverozapadni, centralni i Volgovski federalni okruzi dobili su malo padavina (5 - 10 mm), mada su one bile značajne u većini dijelova sjeverozapadnog okruga i na sjeveru i istoku Volge (15 - 25 mm). Do 10. decembra snježni pokrivač na parcelama primjećen je u istočnom delu sjeverozapadnog regiona i većem dijelu savezne oblasti Volga.

Od 1. do 10. decembra, žito je u navedenim regionima, bilo izloženo dobrim uslovima za ulazak u zimsko mirovanje. Nisu zabilježene niske temperature vazduha, koje bi mogle biti opasne za usjeve. Žitarice u Južnom i Sjevernom Kavkazu prestale su da rastu kada su temperature pale 21. i 30. novembra i nisu nastavile rast sve do navedenog vremenskog intervala. Biljke u zapadnom Sibiru imale su povoljne zimske uslove, prenosi UkrAgroConsult.

Očekuje se povećanje površina pod sojom u EU u nastupajućoj dekadi

Površine zasijane sojom u EU povećaće se na 1,3 miliona hektara do 2030. godine, u odnosu na milion hektara u 2019., saopštila je Evropska komisija.

Razlog je jačanje potražnje za sojinim pogačama zbog povećanja zaliha svinjetine iz Evropske unije u Kinu (2,7 miliona tona u 2019., a četiri miliona tona do 2022., prema predviđanjima Evropske komisije).

Kao i do sada, glavna uljarica u EU je uljana repica, koja je najprikladnija za rotaciju usjeva u zemljama EU i atraktivna kao ne-GMO sastojak u formulacijama za stočnu hranu, prenosi UkrAgroConsult.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Sojine pogače Visoke temperature Izvozne takse Izvoz žitarica Sojine pogače Vremenski uslovi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]