Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljomehanizacija
  • 19.05.2022. 18:00

Teška mehanizacija odgovorna za uništavanje skoro petine obradive zemlje u svetu

U naučnoj analizi savremeni kombajni su upoređeni sa najtežim dinosaurusima. Kakav je efekat na zemljište?

Foto: Depositphoto/Andrew_shots
  • 362
  • 74
  • 0

Poljoprivredna mehanizacija je napravila pravu revoluciju u poljoprivredi. Omogućila je razvoj ovog sektora, obradu većih površina i više prinose uzgajanih kultura. Pored pozitivne strane javile su se i mane, a jedna od njih je zbijanje zemljišta.

Švedski naučnici su objavili analizu u Zborniku Nacionalne akademije znanosti (PNAS) kojom tvrde da je teška mehanizacija odgovorna za uništavanje skoro petine obradive zemlje u svetu.

Tomas Keler, profesor poljoprivrednih nauka Švedskog univerzitetu u Upsali ističe da bi trebalo projektovati poljoprivredne mašine tako da ne prelaze određenu težinu.

"Zbijanje se može desiti u roku od nekoliko sekundi prilikom vožnje, ali mogu proći i decenije da se takvo zemljište oporavi."

Kombajni kao dinosaurusi

Osim gubitka plodnosti, ova pojava dovodi do pojave poplava. Dugoročnim terenskim proučavanjima je dokazano da zbijanje zemljišta teškom mehanizacijom može dugoročno da naruši njegovu funkcionalnost. Analizirani su uticaji težine kombajna i poljoprivrednih guma, a pokazalo se da je takozvani stres zemljišta na površini skoro konstantna od 1960-ih do danas, dok se stres u podzemlju, odnosno u zoni korena biljaka, stalno povećava.

Zbijanje se može desiti u roku od nekoliko sekundi (Foto: Depositphotos/Thislama)

Savremeni kombajni su upoređeni sa divovskim sauropodima koji su bili najteži dinosauri koji su hodali. I dok površinski sloj ostaje pod istim opterećenjem decenijama zahvaljujući pneumaticima, negativno dejstvo težine velikih mašina prenosi se u dubinu, u zonu rasta korena. Mašine su odavno prekoračili mehaničku granicu koju zemlja može podneti.

Pravilnim pritiskom vazduha u pneumaticima sprečite zbijanje zemljišta

Svojim prohodima istiskuju vazduh i vodu, zbijaju dublje slojeve koji postaju praktično neplodni.

Sve teže mašine

Kombajni koje koristimo su svake godine sve jači, sve teži. Ukupna težina natovarenog kombajna je povećana skoro deset puta. Od 4.000 kg u 1958. godini došli smo do današnjih uređaja koji su 2020. težili oko 36.000 kg. Opterećenje točkova na prednjoj osovini je sa 1.500 povećano na 12.500 kg.

Ukupna težina natovarenog kombajna je povećana skoro deset puta (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Stoga je izražena sličnost divovskih dinosaurusa i današnjih mašina u masi i kontaktnoj površini. Nametnulo se pitanje kakav je bio mehanički uticaj ovih praistorijskih životinja na produktivnost zemljišta? Ogromna težina sauropoda morala je da bude podržana sa tri stopala tokom kretanja, a opterećenje po stopi bilo je 20.000 kg ili više, s obzirom na to da je najteži sauropod bio težak 60.000 do 80.000 kg. Savremeni kombajn za šećernu repu kada je potpuno natovaren težak je 60.000 kg, ali je opremljen sa tri osovine i šest guma, što rezultira oko 10.000 kg po točku. To nam daje podatak da najteža moderna poljoprivredna mehanizacija ima samo oko pola težine najtežeg sauropoda po nozi.

Ipak, negativan efekat velike težine na zbijanje zemljišta nije izbegnut. Analiza je pružila dokaze da sadašnji trendovi povećanja težine poljoprivrednih vozila nisu održivi. Neophodno je prilagođavanje, jer su opterećenja dubljih slojeva zemlje sve veći. 


Tagovi

Kombajn Teška mehanizacija Poljoprivredna mehanizacija Zbijanje zemljišta Zbijanje tla Plodnost zemljišta Tomas Keler


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.