Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakorovljenost lucerke
  • 07.12.2019. 08:00

Suzbijte korove u lucerištu na efikasan način

Pojava korova najizraženija je u ovo doba godine, naročito ako je zima blaga. Štete se ispoljavaju na prvom otkosu, koji je ujedno i najprinosniji. Pravilna primena herbicida može puno da pomogne.

Foto: Depositphotos/Haritonoff
  • 963
  • 70
  • 0

Problem zakorovljenosti u zasnovanim lucerištima najbolje se rešava zimskim prskanjem jer herbicidi predviđeni za tu namenu deluju i preko zemljišta štiteći usev u toku čitave sezone. Ovo prskanje izvodi se najčešće krajem februara ili početkom marta meseca. Tretiranje obaviti kada su temperature iznad nule.

Najčešći korovi u zasnovanoj lucerki su mišjakinja (Stellaria media), tarčužak (Capsela bursa pastoris), čestoslovica (Veronica spp.), mrtva kopriva (Lamium spp.), maslačak (Taraxacum officinale), štavelj (Rumex sp.) i sl. Ove vrste, svojim razvojem ugrožavaju rast ove krmne biljke, naročito ako je iz nekog razloga ređi sklop.

Blaga zima predstavlja problem

Problem je veći ako se korovi pojave u jesen ili tokom zime, naročito ako je blaga jer nastavljaju i dalje svoj razvoj. Najveće štete nanose prvom otkosu, koji je i najprinosniji. Štetnost zakorovljenosti ogleda se u tome što je procenat proteina smanjen, čime se snižava hranljiva vrednost takvog sena, a produžava se vreme prosušivanja na njivi.

Zašto je važan prvi otkos lucerke?

Takođe, neki od ovih parazitskih vrsta u sebi sadrže glikozidne materije, koji su otrovi za domaće životinje. Iz svega navedenog, zimsko tretiranje veoma je korisna agrotehnička mera. Zaštita od korova pri zasnivanju lucerišta podrazumeva primenu herbicida nakon nicanja useva, ali i korova. Od primene preparata inkorporacijom, u praksi se odustalo zbog fitotoksičnosti - loš uticaj na porast lucerke.

Pažljivo sa herbicidima

Preparati za ovu namenu mogu biti na bazi metribuzina, sa količinom 0,75 do 1,2 kg/ha. Puna doza se preporučuje jer duže opstaje u zemljištu, ali ukoliko je došlo do kretanja vegatacije, doza se smanjuje. Ne sme se puno kasniti sa ovom merom jer dolazi do zastoja u rastu lucerke i smanjenja prinosa prvog otkosa. Preparati na bazi tifensulfuron metila koriste se u fazi mirovanja lucerke, a količina po hektaru je 15 - 20 grama. Odlika ovog herbicida je da suzbija štavelj, koji je štetan jer smanjuje kvalitet sena. Drugi preparati ne suzbijaju ovu vrstu.

Čime suzbijati korove u lucerki tokom zime i ranog proleća?

Za ovu namenu mogu da se primene i preparati na bazi imazamoksa. Preproučuju se količine 0,8 - 1,2 l/ha, a najpogodnije rešenje je, ako je lucerka već počela da raste jer ostavlja najmanje posledice po prinos. Ukoliko je vegetacija krenula, količina se smanjuje. Prednost herbicida primenjenih u ovom periodu sastoji se u tome što pored kontaktnog delovanja na korovske biljke, deluju i preko tla, štiteći usev u nešto dužem vremenskom periodu.

Uskolisni i širokolisni korovi

U novo zasnovanim lucerištima, za suzbijanje korova može da se koristi herbicid na bazi bentazona (Basagran, Deltazon, Bentamark) u dozi od 3 l/ha i to kada je usev oko 10 - 15 cm visine, a širokolisni korovi do četiri lista. Pored navedenih preparata može da se koristi i Butoxon u dozi od 3 l/ha, kada je lucerka 10 - 15 cm visine. Kada je u pitanju suzbijanje širokolisnih korova, najbolji rezultat postiže se kombinacijom pomenutih aktivnih materija.

Lucerka daje 16.000 kg sena po hektaru - evo i kako!

Protiv uskolisnih višegodišnjih korova, možemo koristiti sredstvo na bazi cikloksidima (Focus ultra - 2 l/ha), fluazifop-p-butil (Fusilade forte, 1,2 l/ha), kletodim (Select super - 0,8-1,2 l/ha), savetuje diplomirani inženjer za zaštitu bilja, Slobodan Gošić iz PSSS Šabac. 


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zasnivanje lucerišta Korovi lucerke Zimsko prskanje Najčešći korovi Slobodan Gošić