Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša 2022
  • 28.07.2022. 07:30

Suša u Evropi najviše bere kukuruz

Nedostatak vlage i visoke temperature smanjile su prognoze za prinose žitarica, uljarica, krompira i šećerne repe

Foto: Maja Celing Celić
  • 477
  • 80
  • 0

Toplotni talasi i nedostatak padavina koji su pogodili Evropu, značajno utiču na sve biljne kulture. Poslednji izveštaj Agencije za praćenje useva MARS pokazuje da su drastično smanjene prognoze prinosa za sve letnje kulture u Evropskoj uniji, a što se posebno odnosi na kukuruz.  

Ekstremne vremenske prilike

Ovaj izveštajni period su obeležile ekstremna suša i vrućina u nekoliko evropskih regija koje su izložene dugom deficitu kiše. To se odnosi na velike delove Španije, južne Francuske, centralne i severne Italije, centralne Nemačke, severne Rumunije, istočne Mađarske i zapadne i južne Ukrajine.

Stresan period zbog suše i visokih temperatura se poklopio s cvetanjem uzgajanih kultura, nalivanjem zrna žitarica u nekoliko regiona.

Suša bere kukuruz i druge kulture

MARS je smanjio očekivani prinos za kukuruz u zrnu na 7,25 tona po hektaru u odnosu na 7,87 prošlog mjeseca. To je 7,8 odsto ispod petogodišnjeg proseka i 7,9 odsto ispod juna.

Kukuruz se sav "ušpicio" 

Smanjena je prognoza prinosa obične pšenice na 5,74 s prognoze od 5,76 tona po hektaru u junu. To je 1,6 odsto ispod dugogodišnjeg proseka. Slično je s prinosom jarog ječma čija prognoza je iznosila 4,10 tona po hektaru, u odnosu na junsku od 4,19 tona po hektaru i sada je 2,1 odsto ispod višegodišnjeg proseka.

Smanjene su prognoze i za suncokret, osam odsto, kao i soju, devet odsto, i sada su znatno ispod petogodišnjeg proseka.

Veliki deo ozimih žitarica (pšenice, ječma, raži) je požnjeven, a prognoze za ove kulture su imale mala odstupanja u odnosu na petogodišnji prosek.

Mračna procena: Gotovo pola teritorije EU u opasnosti od teške i dugotrajne suše

Prognoza prinosa šećerne repe smanjena je na 77,4 tone po hektaru, što je i dalje za četiri odsto iznad petogodišnjeg proseka.

Na 35,1 tonu po hektaru smanjena je prognoza prinosa krompira, ali je to i dalje iznad petogodišnjeg proseka za 2,8 odsto.


Tagovi

JRC MARS Prinos kukuruza Prinos žitarica Prinos pšenice Prinos krompira Prinos šećerne repe Prognoza useva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.