Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vreli talas
  • 13.08.2022. 15:00

Suša "obrala" kukuruz - klipovi sa tek po nekoliko zrna

Izostanak padavina je desetkovao prinos, a na nekim lokacijama potpuno uništio useve.

Foto: Ranka Vojnović
  • 788
  • 376
  • 0

Visoke temperature i suša su ove godine desetkovale prinose mnogih kultura. Kukuruz je na pojedinim lokacijama potpuno suv, dok je na drugim, najčešće pored reka, još uvek zelen.

Nedostatak vlage u zemljištu i vazduhu rezultirao je manjim broja klipova i njihovom dužinom, lošim oprašivanjem. Zrna su sitna i slabo nalivena.

Oprašivanje i zametanje zrna

Kad je kukuruzu vlaga bila najpotrebnija u fazi intenzivnog rasta i razvoja suša se intenzivirala. Visoke temperature vazduha su onemogućavale oprašivanje i tako snažno uticale na prinos.

Biljka je gubila turgor i borila se uvijanjem listova koji su dobijali sivo-zelenu boju. Donje listove je zahvatila hloroza i oni su se sušili.

Loše oprašivanje

Zbog vrelog vazduha došlo je do isušivanja polena i svile (tučkova). Polen nije mogao da proklija i obavi oplodnju. Usled neadekvatnog vodnog potencijala u periodu svilanja i oprašivanja jaka suša je na dnevnom nivou smanjivala prinos do osam odsto. Ekstremni stres tokom dve nedelje posle svilanja je dodatno smanjio prinos za još šest odsto na dnevnom nivou.

Suša je uticala na lošu sinhronizaciju svilanja i prašenja polena. Dosta je polja na kojima možemo videti da je svila ostala zarobljena u liskama klipa ili se ona pojavila nekoliko dana posle otpuštanja polena.

Životni vek zrna

Dodatni problem je kratak životni vek zrna polena, koja ostaju vitalna jedan do dva sata. Visoke temperature ga brzo razgrađuju. Kukuruz ispušta zrna tokom nekoliko dana, a suša taj broj smanjuje.

Veliki je broj klipova sa tek po nekoliko formiranih zrna. Abortirana zrna su svetla, bela, skupljena i lako ih uočavamo.

Loši klipvi kukuruza kao rezultat suše

Klipovi su ostali kraći, zrna manja, što drastično umanjuje rod ove žitarice. Najmanje padavina je bilo kada su bile najpotrebnije. Zbog nedostatka vode biljke su bile slabo snabdevene biljnim hranivima, posebno azotom, fosforom, kalijumom, magnezijem, borom i cinkom.

Zelena masa biljka se suši pre vremena. U pojedinim regijama usevi kukuruza su već sada potpuno suvi, dok na lokalitetima koji još imaju vlage u zemlji moramo računati na smanjen prinos zrna.

Šta pokazuju nove prognoze globalne proizvodnje žitarica?

Pojedini poljoprivrednici su pristupili siliranju kako bi spasili deo roda. U nekim područjima usev je već sada potpuno suv.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Suša Kukuruz Oprašivanje kukuruza Nedostatak vode Prinos kukuruza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.