Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vreli talas
  • 13.08.2022. 15:00

Suša "obrala" kukuruz - klipovi s tek po nekoliko zrna

Izostanak padavina je desetkovao prinos, a na nekim lokacijama potpuno uništio usjeve.

Foto: Ranka Vojnović
  • 215
  • 41
  • 0

Visoke temperature i suša su ove godine desetkovale prinose mnogih kultura. Kukuruz je na pojedinim lokacijama potpuno suh, dok je na drugim, najčešće pored rijeka, još uvijek zelen.

Nedostatak vlage u zemljištu i vazduhu rezultirao je manjim broja klipova i njihovom dužinom, lošim oprašivanjem. Zrna su sitna i slabo nalivena.

Oprašivanje i zametanje zrna 

Kad je kukuruzu vlaga bila najpotrebnija u fazi intenzivnog rasta i razvoja suša se intenzivirala. Visoke temperature vazduha su onemogućavale oprašivanje i tako snažno uticale na prinos.

Biljka je gubila turgor i borila se uvijanjem listova koji su dobivali sivo-zelenu boju. Donje listove je zahvatila hloroza i oni su se sušili.

Loše oprašivanje

Zbog vrelog vazduha došlo je do isušivanja polena i svile (tučkova). Polen nije mogao da proklija i obavi oplodnju. Uslijed neadekvatnog vodnog potencijala u periodu svilanja i oprašivanja jaka suša je na dnevnom nivou smanjivala prinos do osam posto. Ekstremni stres tokom dvije sedmice poslije svilanja je dodatno smanjio prinos za još šest posto na dnevnom nivou.

Suša je uticala na lošu sinhronizaciju svilanja i prašenja polena. Dosta je polja na kojima možemo vidjeti da je svila ostala zarobljena u liskama klipa ili se ona pojavila nekoliko dana poslije otpuštanja polena.

Životni vijek polena

Dodatni problem je kratak životni vijek zrna polena, koja ostaju vitalna 1 do 2 sata. Visoke temperature ga brzo razgrađuju. Kukuruz ispušta zrna tokom nekoliko dana, a suša taj broj smanjuje.

Veliki je broj klipova s tek po nekoliko formiranih zrna. Abortirana zrna su svijetla, bijela, skupljena i lako ih uočavamo.

Loši klipvi kukuruza kao rezultat suše

Klipovi su ostali kraći, zrna manja, što drastično umanjuje rod ove žitarice. Najmanje padavina je bilo kada su bile najpotrebnije. Zbog nedostatka vode biljke su bile slabo snabdjevene biljnim hranivima, posebno azotom, fosforom, kalijem, magnezijem, borom i cinkom.

Zelena masa biljka se suši prije vremena. U pojedinim regijama usjevi kukuruza su već sada potpuno suvi, dok na lokalitetima koji još imaju vlage u zemlji moramo računati na smanjen prinos zrna.

Šta pokazuju nove prognoze globalne proizvodnje žitarica?

Pojedini poljoprivrednici su pristupili siliranju kako bi spasili dio uroda. U nekim područjima usjev je već sada potpuno suv.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Suša Oprašivanje kukuruza Nedostatak vode Prinos kukuruza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas