Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice suše
  • 14.08.2017. 12:00

Šumadija: Kukuruza nema na trećini parcela

Suša je uzela danak u Šumadiji i pre ratara odnela čitav rod na trećini parcela. Ni kiša koja je pala neće biti od pomoći. Oštećene biljke su neisplative i za pripremu stočne hrane.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.851
  • 173
  • 0

Na trećini parcela pod kukuruzom u Šumadiji prinos je potpuno izgubljen zbog suše, procenjuje Dobrivoje Popović, stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Kragujevac. Na preostale dve trećine kukuruz je podbacio najmanje za trećinu.

Kiša koja je pala neće pomoći ovoj kulturi, čiji su prinosi zbog izuzetno visokih temperatura i sušnog perioda, poražavajući.

Ni kiša više nije od pomoći

Posledice na njivama ostavili su dugi i sušni dani sa temperaturom od oko 40 stepeni i vetrovite noći. Ovoj ratarskoj kulturi u Šumadiji, kaže Popović, više nema pomoći:

"Sa fazama razvoja i vegetacijom je završeno. Više nije moguće obnoviti ni biohemiju, ni fiziologiju biljaka i nemoguće je da se povrati ona mogućnost rehabilitacije i da se dogodi stvaranje prinosa. Na žalost, to je već završena priča".

Pravljenje stočne hrane neisplativo

Osim što je Šumadija ostala bez značajnog dela planiranog roda kukuruza, kritična je i stavka pripreme stočne hrane, jer većina poljoprivrednika iz ovog kraja kombinuje ratarstvo i stočarstvo. Mnogi od njih imaju pune štale i pitanje je šta mogu da pripreme stoci za zimu.

"Zbog velikih oštećenja opao je i kvalitet biljaka, pa će i priprema stočne hrane biti neisplativa", navodi ovaj stručnjak.

Suša koja je zahvatila celu zemlju, nanela je štetu i drugim kulturama, pa će u Šumadiji prinos suncokreta, soje i krmnog bilja, ove godine takođe biti smanjen. Ove kulture gaje se na ukupno 45.000 hektara. Od toga je blizu 30.000 hektara pod kukuruzom, zatim sledi krmno bilje, a suncokret je manje zastupljen i gaji se na oko 5.000 hektara.

Ratare cele godine pratio maler

Ekstremna suša poništila je sav rad i ulaganja. Ratarima sada jedino preostaje da planiraju nove zasade na svojim parcelama. Inače, ove godine pratila ih je loša sreća kada su u pitanju vremenski uslovi. Visoke temperature krajem marta i prvih dana aprila namamile su poljoprivrednike da počnu sa setvom kukuruza, ali se onda dogodio "zimski" period u drugoj polovini aprila.

Foto: Biljana Nenković


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Suša Kukuruz Prinos Šumadija Dobrivoje Popović PSSS Kragujevac


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!