Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dr Agro
  • 21.12.2018. 18:30

Stoker: Zemljište je osnova svega

Reto Stoker je poljoprivrednik iz Švajcarske, koji smatra da su no till koncept i pokrovni usevi osnova brige o zemljištu.

Foto: USDA NRCS South Dakota
  • 292
  • 29
  • 0

Reto Stoker (Stocker) je poljoprivrednik iz Švajcarske, koji se bavi obradom zemljišta na osnovu no till kocepta. Iznajmio je zemljište 1996. godine, a 10 godina kasnije počeo je da se bavi ovim načinom obrade zemljišta. Međutim, kada je porodica odlučila da proda zemlju, a znajući da je u Švajcarskoj veoma teško doći do poseda, odlučio je da kupi imanje u Mađarskoj, zbog supruge, koja je poreklom iz ove zemlje. I ovde nije bilo lako, jer Vlada štiti svoje poljoprivrednike. 

"Ja sam pionir u no till-u u mom regionu u Švajcarskoj. To je mala, demo farma, na kojoj sam obavljao istraživanja. Sada u Mađarskoj imam 15 hektara, a sistem koji sam usavršio sada primenjujem ovde i pokazujem drugim poljoprivrednicima", kaže Reto za DrAgro.

Sistem se ne može pomeniti preko noći

Osim no till kocepta, bavi se i pokrovnim usevima, naglašavajući da gornji sloj zemljišta ne sme da bude isušen. Na pitanje da li je na ovaj način moguće u budućnosti smanjiti upotrebu đubriva i pesticida, kaže da je moguće, ali da je to dug put:

"Sistem se ne može pomeniti preko noći. Ono što je najvažnije jeste odabir pravog pokrovnog useva. Takođe, ono što je problem je erozija, a u tome nam pokrovni usevi mogu pomoći. Treba voditi računa o zemljištu, jer ono je osnova svega".

Bolje zemljište - manje rada

Naglašava da je važno i optimizovati poslove, kako bi sve bilo lakše. Prvenstveno misli na smanjenje posla po hektaru, posebno tamo gde su parcele rascepkane. Predlaže setvu, prema želji đubrenje i žetvu. "Potrebno je aktivirati hranjive materije u zemljištu, a to se postiže pokrovnim usevima. Ako se to poboljša, potrebno je manje rada", zaključuje ovaj poljoprivrednik.

Pogledajte intervju u videu:


Tagovi

Reto Stocker No till Pokrovni usevi Švajcarska Mađarska


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Dr Agro

Sterijina 117, 26300 Vršac, Srbija
tel: 0658889906, e-mail: emaildragro@gmail.com web: http://www.dragro.org/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao