Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Repičina pipa
  • 12.02.2020. 18:00

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti?

Mala pipa je brojnija, ali larve velike pipe prave veće štete. Kada velika položi jaja u biljku, stabljika se deformira, tkivo unutar stabljike puca, a time je izloženija napadu uzročnika različitih bolesti kao što su siva plesan, bela i suva trulež, crna pegavost.

Foto: Pixabay/TanteTati WikimediaCommons/gailhampshire
  • 1.376
  • 21
  • 0

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine mogle bi i ranije nego što se očekuje doneti poznate štetočine na naša polja, u bašte i voćnjake. 

Letnje repičine pipe, velika (Ceutorhynchus napi) i mala (Ceutorhynchus pallidactylus) su uz repičine buvače najopasnije štetočine uljane repice. Prezimljuju u tlu i pri temperaturama iznad 9°C počinje let odrasle pipe. Ženke odlažu jaja u stabljiku i peteljku lista gde se larve gnezde te grizu tkivo

Ovi su insekti sivkaste boje tela. Velika repičina pipa ima crne noge, naraste 3 do 4 mm, a mala ima riđe noge te naraste 2,5 do 3,5 mm. Larve obe vrste su bele boje sa smeđom glavom. Razvijaju jednu generaciju godišnje, a prezimljavaju u fazi imaga, najčešće u tlu. S ishranom kreću tokom aprila dok su najaktivnije i najštetnije u doba cvetanja uljane repice. Odrasle pipe se kratko vreme hrane krajevima listova te žilama na naličju listova i peteljkama. 

Larve velike pipe prave veću štetu

No, najviše štete naprave larve i ženke prilikom poleganja jaja - buše hodnike u stabljici, peteljkama i žilama. Nakon mesec dana spuštaju se u tlo gde se čaure. Odrasli oblici velike pipe ostaju u tlu, a imago male pipe se ponovo javlja tokom juna. Tada se hrani kraće vreme nakon čega prezimljuje u zemlji. 

Mala pipa je brojnija, ali larve velike pipe prave veće štete. Kada velika položi jaja u biljku, stabljika krene da se deformiše, tkivo unutar stabljike puca, a time se izlaže napadu uzročnika različitih bolesti kao što su siva plesan, bela i suva trulež, crna pegavost. 

Istovremeno, mala pipa jaja polaže u peteljku i žile listova. Nakon toga odumiru i otpadaju, smanjuje se mogućnost fotosinteze i hranjenje biljke što dovodi do smanjenja prinosa. 

Zaštita se sprovodi u popodnevnim satima

Za praćenje ovih štetočina preporučuje se postavljanje žutih posuda budući da ih ta boja privlači. Prag štetnosti kod velike pipe iznosi dva do četiri odrasla oblika na 10 biljaka. Kod male pipe taj prag iznosi tri odrasla oblika na metar kvadratni. Posuda se pregledava svaka tri dana i nakon ulova od 10 do 20 pipa po posudi, obavlja se tretiranje insekticidima u roku od sedam dana. 

Uljana repica se najčešće tretira nekim od sintetički piretroida s aktivnom materijom kao što je alfa-cipermetrin, deltametrin, lambda-cihalotrin, gama-cihalotrin i cipermetrin. 

Zaštita se sprovodi u popodnevnim satima, u vreme najviših temperatura u danu koje će izmamiti pipe. Optimalna temperatura za prskanje je 10°C. 

Poljoprivredni proizvođači treba redovno da prate sajt Uprave za zaštitu bilja pri Ministarstvu poljoprivrede, svakako pre primene bilo kog sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primenu radi moguće promene u registraciji.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Repičina pipa Mala pipa Velika pipa Uljana repica Larve Deformacija lista Žute posude Suzbijanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.