Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećne kulture
  • 19.05.2023. 10:30

Stanje prolećnih kultura - šta savetuju stručnjaci?

Nakon obilnijih kiša i nižih temperatura od prosečnih za ovo doba godine, postavlja se pitanje kakvog su zdravlja prolećne i ozimne kulture?

Foto: Depositphoto/NeydtStock (ilustracija)
  • 268
  • 32
  • 0

Početak proleća propraćen znatnim padom temeratura, obilnijim padavinama i na iznenađenje svih, snegom, odložio je setvu prolećnih kultura. Iako kalendarski odložena, završena je na vreme. Prema podacima Poljoprivredne stručno-savetodavne službe u Zrenjanjinu, situacija na terenu je dobra i obilnije prolećne padavine su pogodovale većini ratarskih kultura.

"Iako je setva kalendarski pomerena, ne znači da je kasnila. Poljoprivredni proizvođači su spremno dočekali sezonu i setva je brzo završena. Prvo je posejana šećerna repa, a nakon nje i ostale kulture", kaže započinje Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin dodajući je u proseku na teritoriji ove opštine palo 46l kiše. Iz RHMZa informišu da je u proteklih nekoliko nedelja palo od četiri do 24ml kiše/m². 

Pratite stanje useva

Odlaganje setve je kompenzovano padavinama i povoljnim vremenskim uslovima te je stoga sve posejano niklo veoma brzo.

Pored kukuruza, nikao i suncokret (foto: M. Garafijat)

"Ovakvi uslovi sredine su doprineli da posejane kulture niknu u kraćem vremenskom roku te je stoga sve u redu. Kukuruz je nikao posle desetak dana otkako je posejan što je zaista odličan rezultat ako uzmemo u obzir da je ovoj kulturi potrebno oko 14,15 dana bi nikao", kaže zrenjanjinski agronom.

Padavine dobro došle i pšenici

Stručnjaci savetuje našim proizvođačima da redovno prate situaciju na svojim njivama i da obavezno kontaktiraju njima najbliže pljoprivredne stručno-savetodavne službe ukoliko zapaze neki problem na svojoj parceli. Insekti i mikroorganizmi koji su uzročnicivećine problema na parcelama drugačije reaguju kada su u pitanju vremenski uslovi te stoga uvek treba biti na oprezu.

Ljiljana Džingalašević iz Republičkog Hidrometeorološkog zavoda skreće pažnju proizvođačima da su usled vlažnijih vremenskih prilika i nešto viših temperatura zabeleženi određeni patogeni na ratarskim, povrstarskim i ranim voćarskim kulturama.

Lisna rđa pšenice ponovo u Srbiji - više se ne može primeniti fungicid?

"Pšenica se nalazi u fazi cvetanja i osetljiva je na infekcije klasa i to pre svega patogenom psozoorijaze šturosti klasa. Takođe je registrovano i prisustvo simptoma žuto-mrke pegavosti pšenice i simptoma žute lisne rđe pšenice", upozorava naša sagovornicana dodajući da je pšenica trenutno u fazi cvetanja odnosno klasenja i da u ovom periodu razvoja ima velike potrebe za vodom te su stoga ove kiše izuzetno dobro došle upravo ovoj kulturi.

Šećerna repa napreduje

"Što se tiče biljnih bolesti koje mogu napraviti problem voćarima i vinogradarima, trebalo bi obratiti pažnju na šupljikavost lista šljive i rđe, takođe tu spada i plamenjača, crna pegavost, crna trulež i pepelnica vinove loze", kaže Džingalašević dodajući da kada su u pitanju insekatske štetočine, da je u toku polaganje jaja jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, a da su na nekim povrtarskim parcelama registrovane odrasle jedinke krompirove zlatice koje su trenutno u fazi polaganja jaja.

Iz RHMZ-a takođe poročuju da nas u narednom periodu očekuje umereno do potpuno oblačno vreme sa čestom kišom, ponegde i sa pljuskovima i grmljavinom, a lokalno i sa uslovima za ozbiljnije padavine. U košavskom područiju biće vetrovito. U južnom Banatu i u donjem Podunavlju povremeno sa udarima olujne jačine.


Foto prilog


Tagovi

Prolećne kulture Zaštita bilja Biljne bolesti Štetočine Prolećna setva Stanje kukuruza Zorica Rajačić Ljiljana Džingalašević Klasanje pšenice


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.