Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukorenjavanje
  • 01.02.2023. 10:00

Šta još pored obrade i đubrenja utiče na koren pšenice?

Posle formiranja sekundarnog korena, primarni koreni se i dalje razvijaju i ostaju aktivni do kraja života biljke.

Foto: PIS Vojvodina
  • 285
  • 45
  • 0

Ukorenjavanje nije ništa drugo nego porast i razviće žila i žilica korenovog sistema. Korenovi pšenice u prvo vreme rastu brže od nadzemnog dela, naročito, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Šabac Svetlana Zlatarić, pri optimalnoj vlažnosti zemljišta, koja se može postići navodnjavanjem. Klicini koreni do faze tri lista dostižu dubinu oko 60 centimetara.

"U fazi nicanja formira se primarni koren koji, isključivo u početku, snabdeva mladu biljku vodom i hranom. U daljem razvoju biljke počinje razvoj sekundarnog korena iz čvora bokorenja, koji se formira u fazi tri stalna lista", kaže Zlatarićeva i dodaje da primarni koreni rastu više u dubinu i u nepovoljnim uslovima za formiranje sekundarnog korena oni jedino ostaju do kraja života biljke.

Koje biljke su plitkog, a koje dubokog korena?

Podsetimo, sekundarni koren se jako grana, a maksimalna masa korenja postiže se u cvetanju. U optimalnim uslovima sekundarno korenje može da raste i do mlečne zrelosti. Dubina prodiranja korenja zavisi od strukture zemljišta, hemijskih svojstava, vlažnosti zemljišta i sorte pšenice. 

Produktivnost biljke zavisi od korena

Međutim, kako kaže, i posle formiranja sekundarnog korena, primarni koreni se i dalje razvijaju i ostaju aktivni do kraja života biljke. Sekundarni koreni koji se nazivaju i "stablovi", razvijaju se iz čvora bokorenja. Produktivnost biljke je utoliko veća ukoliko je jače razvijen korenov sistem.

"Najveći deo korenovog sistema pšenice formira se u oraničnom sloju. Prodiranje korena u dubinu vezano je za obradu, đubrenje i stanje vlage u zemljištu. Razvoj korenovog sistema zavisi i od aeracije i temperature zemljišta. Pri poboljšanom vodno-vazdušnom režimu korenov sistem se brzo razvija zahvaljujući povoljnoj aeraciji", kaže stručnjak za ratarstvo i dodaje da se na nižim temperaturama brže razvija koren nego nadzemni deo i obrnuto.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Koren pšenice Žile Žilice Primarni koren Sekundarni korenovi Korenov sistem Svetlana Zlatarić


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu