Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Silaža
  • 12.09.2020. 09:30

Šta je važno u pravljenju kvalitetne silaže?

Kukuruzna silaža je nezamjenljiv obrok u ishrani goveda i zato se njenoj pripremi mora posvetiti posebna pažnja. Momenat siliranja, sadržaj suhe materije, sam način siliranja i još mnogo drugih faktora utiče na finalni rezultat, a to je kvalitetna silaža sa kojom se može ostvariti veći prirast ili veća količina mlijeka.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 255
  • 185
  • 0

Od ukupno zasijanih površina pod kukuruzom, silaža se obično priprema sa oko deset odsto posijanih hektara. Razlog tome je smanjenje stočnog fonda što je posebno primjetno na manjim gazdinstvima, a jedan od glavnih pokazatelja smanjivanja površina koje se siliraju je i manji udio kukuruza u postrnoj sjetvi.

Najvažnije vrijeme siliranja

Da bi se dobila kvalitetna silaža, savjetodavac za ratarstvo Milenko Đurić, kaže da je najbitnije odrediti pravo vrijeme siliranja jer prerano ili pak prekasno silirana masa neće imati potrebne nutritivne vrijednosti da bi zadovoljila potrebe životinja.

Silirana masa mora imati sve potrebne nutritivne vrijednosti

Najbolje vrijeme za obavljanje te operacije je kada je sadržaj suhe materije od 28 do 35 odsto, a da bi se na parceli vizuelnim pregledom približno odredile ove vrijednosti moraju se znati neki pokazatelji koji nam ukazuju na to, odnosno sam izgled usjeva

"Ako je biljka gajena u lošim uslovima, kasnije posijana i sa manjom količinom đubriva, po pravilu sadržaj suhe materije je oko 40 procenata. U normalnim uslovima uzgoja taj procenat je obično oko 50 odsto dok kod kukuruza koji je gajen sa dosta đubriva, sa visokim stablom i bujnom lisnom masom taj procenat je 60 odsto", rekao je Đurić.

Siliranje kukuruza - koji je najbolji momenat za početak

Još jedan parametar koji nam govori kada je prvo vrijeme za siliranje je i presjek lista, ukoliko je vodenast sadržaj suhe materije je 18 odsto, ako je samo malo vlažan procenat je oko 21, a ako je presjek skoro suh, a listovi dobijaju smeđu boju sadržaj suhe materije je 24 odsto.

Mliječna linija zrna pokazatelj stanja kukuruza 

Jedan od najbitnijih pokazatelja zrelosti kukuruza je mliječna linija na prelomljenom klipu, koja se formira na prelasku iz voštanog u mliječno zrenje zrna i ako se ona nalazi na polovini do dvije trećine zrna sadržaj suhe materije je oko 45 do 55 odsto i to je optimalan sadržaj za početak siliranja.

Mliječna linija treba biti na polovini do dvije trećine zrna za pravo vrijeme siliranja

Sve je ovo lako primjenljivo i u praksi, a čega se pridržava i Dejan Mitrović, koji se bavi uzgojem goveda, a silaža je osnov njihove ishrane bez koje nema adekvatnih rezultata.

"Ko se bavi tovom ili mliječnim govedarstvom, bez silaže ne može ništa uraditi. Ja obrađujem oko 50 hektara, nije sve kukuruz, ali najveći dio jeste i spravljanje silaže privodimo kraju ovih dana. Najveće površine siliram, a ostalo berem u zrnu. Kod silaže je najbitnije ne žuriti, uraditi to u pravo vrijeme jer od toga sve zavisi. Sam izgled kukuruza meni je uvijek pokazatelj kada da krenemo, a nekako sam navikao i nisam do sad imao problema da na osnovu mliječne linije u klipu odredim kada je pravo vrijeme", objasnio je Mitrović.


Tagovi

Silaža Vrijeme siliranja Voštana zrelost Uzgoj kukuruza Ishrana stoke Presjek lista Mliječna linija siliranja


Autorica

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjerka voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav, a posao novinara pružio joj je mogućnost da upoznam svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer