Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 26.01.2021. 09:00

Srbija će izvesti 3,8 miliona tona kukuruza - bez zabrane i taksi

Odličnom proizvodnjom ostvarenom u 2020. godini biće zadovoljene domaće potrebe u tržišnoj 2020/21 godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.

Foto: Renata Prusina
  • 237
  • 24
  • 1

Ministarstvo poljoprivrede zabeležilo je rast izvoza voća i žitarica. Posebno je velika tražnja za kukuruzom. Uprkos povećanom izvozu i tražnjom za našom najznačajnijom žitaricom, ministarstvo ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice. Takođe, neće biti uvedene dodatne takse na izvoz.

Podsetimo, Rumunija, Ukrajina i Rusija s proleća prošle godine uvele su ograničenje u izvozu kukuruza, a nedavno je Rusija odlučila da uvede kvote za izvoz žitarica, porez na izvoz pšenice, pa i carine na izvoz soje - nakon što je predsednik te države, Vladimir Putin, prozvao vladine zvaničnike i aktere na tržištu zbog porasta cena osnovnih namirnica.

Raste cena pšenice - razlog ruski porez na izvoz?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza u Srbiji iznosile su preko 990.000 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko osam miliona tona i prosečni prinos od 8,1 t/ha. U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6 odsto veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2010-2019) veća je za 29,4 odsto.

Za nas i za izvoz

Proizvodnjom ostvarenom u 2020. godini biće zadovoljene domaće potrebe u tržišnoj 2020/21 godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.

Prema raspoloživim podacima Uprave carina, u periodu od oktobra, kada počinje tržišna godina, do decembra, izvezeno je tačno 1.330.237,08 tona kukuruza.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ulaganjima u poljoprivrednu infrastrukturu, a pre svega u sisteme za navodnjavanje, nastojaće da održi trend rasta proizvodnje. U toku je realizacija 49 projekata sistema za navodnjavanje širom Srbije.


Tagovi

Izvoz kukuruza Ministarstvo poljoprivrede Carine Takse Domaće potrebe Rast proizvodnje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...