Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 17.06.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Obrovac

Spremajući ispite čeka žetvu soje, a znanjem uvećava prinose

Mladi poljoprivredni proizvođač iz Obrovca Veselin Papić svake godine lageruje svoje proizvode, osluškuje tržište, te za prodaju soje i kukuruza čeka najpovoljniju cenu.

Foto: Veselin Papić
  • 1.265
  • 469
  • 0

Mladi poljoprivredni proizvođač iz Obrovca Veselin Papić svake godine lageruje svoje proizvode, osluškuje tržište, a za prodaju soje i kukuruza čeka najpovoljniju cenu.

Porodica Papić iz Obrovca kod Bačke Palanke godinama se bavi poljoprivredom, i to isključivo ratarstvom sejući kukuruz i soju. Svake godine Đorđe i njegov sin Veselin, student Poljoprivrednog fakulteta, uvećavali su posed tako da sada imaju 70 jutara oranica, a obrađuju i zemljište koje uzimaju u zakup. 

Mladi poljoprivrednik iz Siriga sam proizvodi, izvozi - pokrenuo i zadrugu

"Setvenu strukturu nismo menjali godinama, tako da zasejemo samo ove dve ratarske kulture. Pre destak godina  gajili smo krompir, ali smo zbog niske cene i neizvesnog plasmana odustali od te proizvodnje. Ni pšenice već godinama nema na našim njivama iz prostog razloga što je otkupna cena uvek niska. Ratari dobro znaju da proizvodnju pšenice svake godine prate troškovi obrade zemljišta, repromaterijala, žetve i na kraju kad ratari treba da dobiju prvi novac u godini cena je ispod očekivanja i realne računice, a bojim se da će tako biti i ove godine", kaže Veselin i dodaje da im to ne odgovara i zato su odustali od te kulture i ovog proleća prednost dali kukuruzu i soji.

Ovih dana naš sagovornik priprema poljoprivredne mašine obzirom da će uslužno kombajnirati pšenicu obrovačkim ratarima.

Soju ne prodaju po žetvi, jer se ne isplati

Obzirom da je ovih dana završio sve poslove oko hemijskih tretmana i međurednog kultiviranja soje i kukuruza gotovo svakodnevno obilazi parcele i kontroliše stanje useva.

"Imamo svu neophodnu mehanizaciju - četiri traktora, kombajn i priključne mašine takao da otac i ja sve sezonske poslove možemo obaviti na vreme. Nama poljoprivrednicima su cene uvek niske, nije dobro ako se samo pokriju troškovi proizvodnje, zarade onda nema. Nakon žetve i berbe lagerujemo proizvode i pratimo kretanja na tržištu, te se za prodaju odlučujmo kad nama odgovara", kaže naš sagovornik i dodaje da su kompletan prošlogodišnji rod soje smestili u skladište tako da neće imati troškova lagerovanja.

Na Produktnoj berzi sojino zrno prometovano po ceni od 42 dinara

"Na kraju kad svedemo računicu dođemo do zaključka da nam se isplati što soju ne prodamo nakon žetve po ceni koja je uvek niža od sadašnje", kaže Veselin dodajući da je rod kukuruza u zrnu lagerovao u skladište jedne obrovačke zadruge, a cena se ovih dana kreće oko 17 dinara po kilogramu

Cene repromaterijala ne prate cene proizvoda

Veselin napominje da poljoprivrednici moraju voditi računa o svakom koraku, obzirom da njihovu proizvodnju prate velika ulaganja u repromaterijal i gorivo koji su svakog proleća skuplji, a sa druge strane cene ratarskuh kultura ne prate taj rast. Cena zemljišta u zakupu je dosta visoka i konkretno, kako kaže, jedno katastarsko jutro u obrovačkom ataru plačaju 300 evra.

Osim toga, svake sezone dobar domaćin mora remontovati i obnoviti mehanizaciju te se i on ovog proleća odlučio za kupovinu prikolice uz pomoć državnih podsticaja

Ratarstvo - mirnija luka

Narednih nekoliko meseci, tačnije do početka žetve soje Veselin će provesti učeći, spremajući još nekoliko ispita koliko ga deli od diplome Poljoprivrednog fakulteta. Nakon toga svojim znanjem i iskustvom jačaće svoje gazdinstvo.

"Svako se trudi da uveća svoje imanje, tako da i ja razmišljam u tom smeru, ako se ukaže povoljna prilika da kupim zemlju ili da obrađujem zemljište uzeto u zakup po povoljnim cenama. U obzir dolazi proizvodnja samo kukuruza i soje jer na osnovu dosadašnjeg iskustva i nekih naših računica mogu da kažem da je ratarstvo daleko mirnija luka", kaže mladi poljoprivrednik i dodaje da obzirom da ima mehanizaciju može nakon završetka poslova na svojim njivama da kosi soju i kombajnira kukuruz drugim poljoprivrednicima.

Za rođendan drljača, želja - da bude gazda na svom imanju?

"Znanje koje sam stekao školovajući se je neprocenjivo i dragoceno i ogleda se u rezultatima našeg rada - prinosima soje i kukuruza".


Tagovi

Veselin Papić Uzgoj soje Uzgoj kukuruza Lagerovanje Tržište ratarskih kultura Kombajniranje Cena soje Zakup zemljišta Mladi poljoprivrednici


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.