Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spektroskopija
  • 27.04.2020. 07:30

Spektroskopija - tehnologija budućnosti za očuvanje zdravlja zemljišta

Spektroskopija zemljišta brza je, isplativa i što je najvažnije ekološka tehnologija koja koristi interakciju elektromagnetskog zračenja s tla za procenu svojstva kao što su to kiselost, količina ugljenika, azota i ostalih elemenata kao i sadržaj vode. 

Foto: JumpStory
  • 180
  • 14
  • 0

Zemljište je izvor života i neobnovljivi resurs, a njegovo očuvanje je bitno za sigurnost hrane i našu održivu budućnost. Nažalost, zbog povećanja populacije, opterećenja koje sa sobom nosi te sve veće potrebe za hranom, ono je pod velikim pritiskom. Prema zadnjim podacima FAO-a, degradirano je čak 33 odsto zemljišta što predstavlja veliki problem.

Kako bi se očuvalo njegovo zdravlje, jer je ono temelj prehrambenog sistema, Globalna mreža laboratorija zemljišta (GLOSOLAN) uspostavljena u okviru FAO-a i Globalno partnerstvo za zemljište (GSP) udružile su snage u pronalasku inovativnih rešenja za njegovo očuvanje. 

Tako je po prvi put od kada je otkrivena, spektroskopija stavljena u prvi plan kao najbitnija tehnologija u proučavanju sastava, kvaliteta i zdravlja zemljišta. 

Što je spektroskopija tla?

Spektroskopija je brza, isplativa i što je najvažnije, ekološka tehnologija koja koristi interakciju elektromagnetskog zračenja sa zemlje za procenu svojstava kao što su kiselost, količina ugljenika, azota i ostalih elemenata kao i sadržaj vode. 

Samo 0,41odsto finansija odlazi na ispitivanje kvaliteta tla, a ostalo na vodu i vazduh

Spektralna refleksija meri koliko energije (u postotcima) reflektuje površina na određenoj talasnoj dužini, koja se zatim koristi za identifikovanje različitih svojstava. Na temelju toga može da se analizira stanje i njegov kvalitet.

Izrada globalne zbirke 

Jedna od ključnih inicijativa ove dve organizacije, kako bi se edukovalo stanovništvo u celom svetu, je izrada globalne zbirke spektralnih kalibracija zemljišta. 

"Ovo je ključni faktor za poboljšanje poljoprivredne produktivnosti i smanjenje degradacije. Ova internet knjižica veliki je napredak u brzim procenama stanja i održivog upravljanja zemljištem", poručili su iz GLOSOLAN-a.

Trenutna zbirka sadrži visokokvalitetnu spektralnu refleksiju tla i izmerene podatke za više od 80.000 uzoraka, a kako tvrde iz FAO-a uskoro će biti dostupna laboratorijima i poljoprivrednicima u celom svetu i biće potpuno besplatna

Prepoznajte vrstu zemljišta u bašti i saznajte kako da joj popravite strukturu

Drugi najbitniji faktor o kojem se vodi jako malo računa je mapiranje i nadzor. "Spektroskopija ima mogućnost naoružati poljoprivrednike neprocenjivim informacijama o njihovim zemljištima putem procene, mapiranja i praćenja kako bi što brže doneli odluku o tome što posejati ili posaditi i koje đubrivo i zaštitu koristiti. Čak i poljoprivrednici s slabijim finansijskim sredstvima moći će da priušte takvu analizu jer kao što smo već rekli, zbirka na kojoj se radi će biti potpuno besplatna“, pojašnjavaju iz GLOSOLAN-a.

Zajedničkim snaga za oporavak i održivost

Po prvi put više od 400 laboratorija u 127 zemalja sveta zajedno sarađuju na usklađivanju podataka i metoda za analizu ovoga resursa kako bi podaci bili što jasniji svima koji ih koriste. 

Indikatori: Pomoću korova odredite tip zemljišta

Inicijativa za spektroskopiju pomoći će zemljama u izgradnji kapaciteta na područjima kao što su odabir uzoraka, priprema, spektralno merenje i osiguranje kvaliteta analize podataka. To će omogućiti naučnicima i vladama širom sveta da sprovedu bolje mere kako bi osigurali održivo upravljanje zemljišnim resursima. 

GLOSOLAN okuplja zemlje i ujedinjuje ih kako bi se postigao jedan i to najvažniji cilj - zaštita zemljišta širom naše planete što će na kraju pomoći i u borbi protiv klimatskih promena.


Tagovi

Spektroskopija Zemljište Globalna mreža laboratorija zemljišta Globalno partnerstvo za zemljište Degradacija FAO Zdravlje Elektromagnetsko zračenje Analiza


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u