Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 04.06.2015. 12:30

Španjolskoj prijeko potrebna kiša!

Dok je većina europskih usjeva u dobrom stanju, neke dijelove Španjolske i Italije potresa suša

Foto: depoditphotos.com
  • 72
  • 3
  • 0

Zimski usjevi za sada su i više nego u dobrom stanju i to na razini cijele Europske unije, a zabrinutost ne postoji niti oko jarih kultivara. U usporedbi s podatcima iz travnja, zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima, prognoze o prinosu nešto su veće kod pšenice (+0.03t/ha) i ječma (+0.04t/ha).

Ipak, dok su u većini glavnih europskih izvoznika žitarica usjevi u dobrom stanju, neke dijelove Španjolske i Italije potresa izrazito sušno razdoblje, navedena su područja imala mnogo manje oborina nego što se prosječno očekuje u ovome dijelu godine. Kako zimski usjevi nastavljaju s razvojem, bit će potrebna značajnija kiša u narednom razdoblju, kako Španjolska i Italija ne bi pretrpjele veće štete u urodu žitarica.

Ukoliko do kiše ne dođe, Španjolska će morati značajno povećati količine koje uvozi, a kroz povijest najčešće je žitarice uvozila iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Američki usjevi u odličnom stanju

Najveći utjecaj na kretanja na svjetskom tržištu žitarica imalo je loše i vlažno vrijeme koje je vladalo diljem SAD-a, stvarajući prijetnju zimskim usjevima pšenice. Unatoč bojazni, vlaga nije značajnije utjecala na usjeve te je 24. svibnja ocijenjeno da se 45% usjeva nalazi u dobrom ili odličnom stanju.

Ipak, budući da se ova ocjena Američkog ministarstva poljoprivrede odnosio se na količinu prinosa, a ne i na kvalitetu pa pitanje kvalitete ovogodišnjih prinosa žitarica ostaje otvoreno.

Očito je da će pitanje količine i kvalitete ovogodišnjih prinosa žitarica na globalnoj razini i dalje ostati nepoznato, a samim time i očekivanih cijena.

Foto: depoditphotos.com; dpfoxfoto


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žitarice Ječam Italija SAD Europska unija Svjetsko tržište žitarica Španjolska Prognoze prinosa


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]