Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 24.07.2015. 10:00

Smanjene zalihe stočne hrane

Ekstremno visoke temperature i dalje dominiraju. EU pšenica pokazuje veliku konkurentnost. Smanjene zalihe stočne hrane dižu cene žitarica lošijeg kvaliteta. Do kada će ruskim proizvođačima probleme zadavati izvozni porezi?

  • 93
  • 6
  • 0

Pad britanskih cena preti trendu rasta na tržištu. Ekstremno visoke temperature i dalje dominiraju donoseći stres usevima u razvoju. Ne očekuje se rekordna uspešnost američkog izvoza, a zemlje koje su se ranije snabdevale američkim žitaricama, uvoze evropsku pšenicu. Veliki toplotni talas očekuje se na jugoistoku Evrope.

Cene stočnog kukuruza su malo porasle jer su u Evropskoj uniji smanjene zalihe stočne hrane. To će povećati potražnju stočne pšenice? Nije sigurno koliko će vremenske neprilike uticati na kukuruz i ječam uzgajan u Evropskoj uniji, dok EU pšenica pokazuje veliku konkurentnost u odnosu na rusku. Postavlja se pitanje: do kada će ruskim proizvođačima probleme zadavati izvozni porezi?

Baš kada su cene žitarica počele da rastu - britanske padaju!

Britanske cene žitarica nastavljaju pad. To je, kako kažu tržišni analitičari, direktna pretnja trendu rasta koji se ovih dana retko viđa na tržištima. Sada je primetan neprekidan rast cena, što su dobre vesti - barem kada je reč o proizvođačima. Iako su vremenske prilike i dalje nepogodne za bilo kakva predviđanja prinosa, na tržištu je to prihvaćeno s malo manje stresa nego pre.

Male šanse za rast američkog izvoza?

Kako je ovo leto donelo ekstremno visoke temperature i suše, očekuje se da će takvo vreme uticati na promene kvaliteta i količine roda. U ključnim područjima SAD-a, vremenski uslovi postaju sve topliji, iako ne tako jako vrući, jer kukuruzu još ne preti stres od visoke temperature. Predviđanja uspešnosti američke prodaje žitarica izvan granica Sjedinjenih Američkih Država ostaju nesigurna jer postoji zabrinutost za kvalitet ozime pšenice, a u kombinaciji s jakim dolarom to ne daje velike nade za rast izvoza u druge zemlje. To je naročito vidljivo kada se razmotri činjenica da je Meksiko uvezao francusku pšenicu.

Nestašica stočne hrane

U Evropskoj uniji, zabrinutost u vezi s prinosom kukuruza na zapadu je pomalo popustila. Ipak, očekuje se veliki toplotni stres na jugoistoku tokom sledeće nedelje. Američko Ministarstvo poljoprivrede, ali i analitičari Strategie Grains prognoziraju slabiji rod kukuruza, kao što smo već i najavljivali, a usevi se pažljivo prate. Cene kukuruza su malo porasle u poređenju sa pšenicom jer su zalihe stočne hrane znatno smanjene u EU ove sezone. To bi trebalo da utiče i na tražnju stočne pšenice. Iz perspektive Velike Britanije, snaga funte stvara problem kompetitivnosti na tržištima evrozone.

Najviše zabrinuti za kukuruz i ječam

Nedavno toplo i vruće vreme imaće različite uticaje širom Evrope. Glavna zabrinutost se stvara u vezi s kukuruzom i prolećnim ječmom. Francuski usevi pšenice ostaju relativno netaknuti, dok bi nemački usevi, koji kasnije sazrevaju, mogli da se suoče s većim problemima. EU pšenica pokazala je visoku konkurentnost u prošlonedeljnom izvozu u Egipat, kada je pobedu odnela pšenica rumunskog porekla s gotovo 50 % udela u ukupnoj količini uvezene pšenice u tu zemlju. Rumunska pšenica drži korak s agresivnim ponudama iz Rusije, gde postoji rizik od komplikacija pri izvozu zbog mehanizma izvoznih taksa koji usporava celi sistem.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Ječam Stočna hrana Evropa Nestašica Temperature Uvoz pšenice Svetsko tržište žitarica Ujarice Britanske cene


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."