Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 18.05.2022. 12:00

Slabiji rod uljane repice, ali cena se "ne računa" dok ne bude u prikolici

Na nju sam se odlučio pre svega zbog plodoreda, jer je manje opasno od suncokreta, za zemljište. Tako da nije glavni razlog cena - nema to veze. Cifru ne pišem dok nije u prikolici. Dođe jedan grad i gotovo, smatra padinski ratar Martin Đuriček.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.554
  • 175
  • 0

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine je posejano čak 27,9 odsto više uljane repice nego prethodne godine. Ako se uporede brojke rasta površina drugih kultura, kod ove se da primetiti značajan skok. Tako se 2022. godine "zažutelo" preko 30.000 ha pod ovom uljaricom. Poslednji put je toliko bilo 2019. godine.

Pionir kad je u pitanju uzgoj repice je Martin Đuriček iz Padine kod Pančeva koji ju je prošle godine prvi put posejao na sedam hektara.

"Na nju sam se odlučio pre svega zbog plodoreda, jer je manje opasno od suncokreta, za zemljište. Tako da nije glavni razlog cena - nema to veze. Cifru ne pišem dok nije u prikolici. Dođe jedan grad i gotovo", smatra Đuriček.

"Nobelovci znaju koja će biti cena"

Međutim, da li je razlog cena ili ne, činjenica je da je prvo korona, pa onda i rat u Ukrajini uzburkao tržište i digao vrednost, ne samo uljaricama, nego i drugoj berzanskoj robi. Kako za Agroklub objašnjava direktorka Poslovne zajednice industrijskog bilja Olga Čurović, povećanje setvenih površina su upravo podstakle cene.

Martin Đuriček je prošle godine prvi put posejao ovu uljaricu (foto: L.Pribelja)

"Prvo je 'otišao' kukuruz, početkom korone, na svetskom tržištu, pa i kod nas. Ono što je sada ponovo podiglo cene, jeste Specijalna vojna operacija u Ukrajini. To je posebno sad imalo udara na tržište evropske zajednice, jer Ukrajina i Rusija proizvode i 'izbacuju' 80 odsto suncokretovog ulja na evropsko tržište koje je ostalo nezasićeno", objašnjava Čurovićeva.

Kretanje cena uljane repice na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Na pitanje, koja se to vrednost predviđa, kaže da bismo bili "nobelovci da to sad kažemo".

Dobar kvalitet, manji prinos

Ipak, otkupljivači, čini se da preciznije naslućuju brojku. Firma "Šumadijsko zrno" iz sela Vučić kod Rače kragujevačke otkupljuje u sezoni od 600 do 2.000 tona, a ove godine očekuju da će biti 100 dinara za kilogram.

"Do 900 evra bi mogla da bude za tonu - nadamo se da će da bude. U dobrim godinama, u našem području, rodi od četiri do 4,3 tona. Međutim, ove godine će biti tri do 3,5 tone, osim ako se nešto ne desi u narednom periodu pa se potencijalni rod ne poboljša", procenuje direktor Šumadijskog zrna Milan Milovanović.

Ove godine procenjuje se rod od 3 do 3,5 tone (foto: Martina Popić)

Zašto tona manje, doktor poljoprivrednih nauka Petar Mitrović sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo kaže da je ova uljarica u izvanrednom stanju, ali je niža ove godine zbog nedostatka vlage i kasnih mrazeva.

"Gledajući neke uljane repice po Sremu, na osnovu visine, tu će biti neki prosečan prinos između tri i 3,5 tone, na osnovu svih klimatskih uslova do stanja sa cenama azotnih đubriva. Svi su očekivali da će đubrivo da pojeftini, ali uspeo sam da saznam da je na većini mesta bila redukovana primena azotnih đubriva. Tako da jedan faktor ne može da odredi prinos", kaže Mitrović i dodaje da će kvalitet biti odličan, ali će prinos biti smanjen u odnosu na prethodne godine.

Uljana repica u dobrom stanju, štete od bolesti minimalne

Iako neke faze razvoja ove biljke zavise isključivo od vremenskih uslova, primenom određenih agrotehničkih mera, stanje može da se popravi.

"Septembar obično bude suv i nikome ne pada na pamet da uključi navodnjavanje. Međutim, cena od 1.000 evra za tonu, koliko je sada, verovatno će pobuditi interesovanje dodatno za setvu 2022. godine, pa će biti i drugačije razmišljanje."

Vlaga pomera setvu

Kako kažu, najkritičniji momenat za nju je upravo setva.

"Nije komplikovana za uzgajanje, najteže je da se kvalitetno uradi setva jer ona zahteva tačnu dubinu setve i vlagu u toj zoni da bi biljka imala snagu da klija", objašnjava Milovanović, dodajući da se gledaju povoljni uslovi i sadržaj vlage u zemljištu, što nekad može da pomeri setvu van optimalnih rokova.

Zbog takvog sušnog septembra je kasnio i Đuriček, koji je repicu posejao tek 6. oktobra.

Ključan momenat je setva (foto: A. Idvorjan)

"Međutim, ako za ovu raniju dođe pet do osam dana kiša ozbiljnija, mislim da će završavati vegetaciju. A ova kasnije, možda ima šanse da se izvuče", njegove su procene.

Otkup kreće od sredine juna

Koliko sve treba dobro uklopiti svedoči i podatak da se biraju raniji i srednje rani hibridi kako se njihovo skidanje ne bi poklopilo sa žetvom pšenice, jer se koristi isti kombajn, ali i zbog pretovara robe.

"Dva glavna parametra prilikom otkupa su vlaga i čistoća, nešto dalje mogu biti neke primese od zrnevlja korova i biljni ostaci, ali to je sve u manjoj meri, sve je to nečistoća", kaže Pavel Brezina, ispred Zemljoradničke zadruge "Brezina" koja se u Padini bavi otkupom ove uljarice i ove sezone očekuje da će od svojih kooperanata prikupiti do 500 tona roda.

Otkup kreće sa sazrevanjem, od otprilike 15. juna do prvih dana jula u nekim krajevima Srbije. Veći deo roda se mahom izvozi u Nemačku, Austriju i druge zemlje Evrope, dok se manje količine prarađuju u Srbiji. Razlog, kako nam je navela Čurovićeva, leži u tome što je naše stanovništvo više naviknuto na suncokretovo ulje, nego na bilo koje drugo.

Sadržaj ulja je ključan

Među većim otkupljivačima u Srbiji je i preduzeće "Uljarice Bačka" iz Novog Sada koje je ranije kretalo sa terminskim otkupom i pre žetve, ali ove godine ne, zbog turbulencija na tržištu.

"Sadržaj ulja nam je ključan. Bitno je da ne bude ispod 40 odsto. Ako je prodajemo u izvoz, onda idemo na bazi 40 odsto ulja, sve preko toga ide zvanični nemački obračun - 40:9:2, odnosno 40 odsto ulje, devet vlaga i dva odsto primesa", objašnjava za Agroklub komercijalista ove firme Dragan Ćorić.

Dva osnovna parametra prilikom otkupa su vlaga i čistoća (foto:Depositphotos/weha)

Ako se ne spori kvalitet i sadržaj ulja, a pretpostavlja se na osnovu trenutnog stanja da će biti manji prinos ove uljarice, možda je zaista nezahvalno davati procene cene u žetvi. Ipak, čini se da je padinski ratar shvatio "ko nju određuje".

"Cena će da bude kad se ovi iz Vlade i ministarstva, sa berzi, izvoznici usaglase, koliko je dovoljno da ostane poljoprivredniku. I ne pomišljam da računam na nešto", nije previše optimističan Martin Đuriček.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Cena uljane repice Otkup Martin Đuriček Dragan Ćorić Tržište Sadržaj ulja Olga Čurović Milan Milovanović Petar Mitrović Pavel Brezina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu