Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 04.09.2022. 18:00

Slabija žetva, manje zaliha i iskorišćenosti žitarica u sezoni 2022/23?

Prognoze za rod žitarica, posebno kukuruza su smanjene. Tome su najviše doprinele vremenske prilike

Foto: Depositphotos/reisezielinfo
  • 184
  • 28
  • 0

FAO prognoza proizvodnje žitarica za 2022. godinu je smanjena zbog suše na severnoj hemisferi. Od očekivanih 2.774 miliona tona, globalna proizvodnja je smanjena za 17,2 miliona tona od količine koja je objavljena u julskom izveštaju.

Predviđa se pad od 1,4 odsto (38,9 mil.t) u odnosu na prethodnu godinu.

Pšenica izvlači stvar

Smanjena je prognoza za krupnozrna žita. Očekuje se 1.483 miliona tona, što je za 17,9 miliona tona manje od očekivanja za jul i 26,8 miliona tona manje u odnosu na 2021.

Najviše su smanjena očekivanja za proizvodnju kukuruza u Evropskoj uniji, zbog suše. Prinosi će biti manji za 16 odsto u odnosu na prethodni petogodišnji prosek. Nedostatak padavina rezultirao je manjim očekivanjem za prinose ječma i sirka u EU i SAD, a smanjena je globalna proizvodnja za obe žitarice.

Prognoza za svetsku proizvodnju pšenice u 2022. je povećana za 6,7 miliona tona ovog meseca i treba dostići 777 miliona tona. Tome doprinose povoljni vremenski uslovi u Kanadi i SAD, ali i u Rusiji gde se očekuju rekordni prinosi. Povećanje proizvodnje se predviđa i u Kini.

Više pšenice u Kini (Foto: Depositphoto/ChinaImages)

FAO je snizio prognozu globalne proizvodnje pirinča za 2022. za 6,0 miliona tona na 514,5 miliona tona, što je 2,1 odsto manje u odnosu na 2021. godine. Južnu Aziju je zahvatila neravnomerna raspodela padavina, što je najviše izraženo na području Indije i Bangladeša.

Manja upotreba žitarica? 

Kada je u pitanju svetske upotrebe u 2022/23 došlo je do smanjena od 5,1 milion tona od jula na 2.792 miliona tona. Radi se o marginalnom padu od 0,1 odsto ili 2,8 miliona tona u odnosu na nivo 2021/22.

Kada je reč o korišćenju krupnozrnih, ono bi moglo da bude smanjeno za 6,6 miliona tona od jula. Uglavnom se odnosi na nižu upotrebu ječma u hrani. Predviđa se pad od 0,2 odsto ili 2,7 miliona tona iskorišćenosti krupnozrnih žitarica.

Smatra se da će pasti upotreba stočne hrane u SAD, Maroku, Meksiku i EU. Prognozu iskorišćenosti pšenice podigli su veći izgledi za proizvodnju za 2,2 miliona tona od jula. Kada je reč o pirinču, ostaje stabilan.

Manje zalihe

Govorimo li o zalihama, do kraja sezone 2023. one bi mogle biti manje za 9,3 miliona tona od izveštaja u julu i sada iznosi 845 miliona tona, što je 2,1 odsto ili 18,5 miliona tona manje u odnosu na njihov početni nivo.

U EU se predviđaju niže zalihe krupnozrnih žitarica kojih bi moglo biti manje za 4 odsto ili 14,7 miliona tona, s prognozom smanjenja zaliha kukuruza, ječma i sirka od 3,3 odsto, 7,7 odsto i 10,4 odsto.

Biće i manje zaliha? (Foto: M.C.Celić)

Kada je reč o zalihama pšenice, na kraju sezone 2023. mogle bi neznatno porasti za 0,7 odsto, odnosno dva miliona tona. Najveći rast se očekuje u Kini i Rusiji, a nešto manji u Kanadi i Ukrajini. Značajan pad bi se mogao desiti u EU i Indiji. Zalihe pirinča su smanjene za 2,9 odsto ili 5,8 miliona tona.

Trgovina žitaricama

U 2022/23. bi se na globalnom nivou moglo trgovati sa 469,6 miliona tona, što je 2,0 mil. t više u odnosu na julski izveštaj, ali i dalje je za 1,9 odsto ispod nivoa iz 2021/22. Veći izgledi za izvoz pšenice za Kanadu i Rusiju, podstaknuti višim predviđanjima proizvodnje, dovešće u ravnotežu manje isporuke iz EU gde je suša umanjila prinose.

Povećana očekivanja proizvodnje kukuruza u Ukrajini podigla su FAO-ovu prognozu za njegov izvoz u 2022/23. godini za 2,0 miliona tona na 17,0 miliona tona.

Rekordne žetve u Argentini i Brazili povećale su izvoz iz ove dve zemlje.

Predviđa se da će svetska trgovina krupnozrnim žitaricama pasti za 2,6 odsto u odnosu na 2021/22, na 223 miliona tona, kao rezultat očekivanog pada globalne trgovine ječmom i sirkom. Međunarodna trgovina pirinčem može dostići 54,4 miliona tona u 2022. za period januar/decembar i 55,0 miliona tona u 2023. godine. Indija sa 20 milona tona isporučenog pirinča ostaće njen najveći izvoznik.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

FAO Žitarice Pšenica Kukuruz Proizvodnja žitarica Prognoza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃