Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 10.07.2015. 15:00

Slabija cijena za soju i pšenicu!

Smanjila su se globalna očekivanja za prinose pšenice. Loša su očekivanja za američku pšenicu i soju, dok će cijena ulajne repice rasti.

Foto: depositphotos.com,
  • 63
  • 2
  • 0

Vrijeme i dalje ima glavnu ulogu na tržištu žitarica. Prognoze su za sljedeći tjedan vruće, baš kao i cijene u EU. Meka pšenica i proljetni usjevi ječma u Francuskoj koja je veliki izvoznik, već su pod utjecajem toplog i suhog vremena posljednjih nekoliko tjedana.

Za to vrijeme, kiše i velika vlaga uzrokuju poremećaje u SAD-u, kako u završnoj fazi sjetve kukuruza i žetve pšenice koja je u tijeku, tako i prometne povezanosti zbog visoke razine rijeka.

Manje globalnih zaliha pšenice u 2016.

Tako su se za 4Mt smanjila i globalna očekivanja za proizvodnju pšenice, što je objavilo Međunarodno vijeće za žitarice (IGC). To znači da nas očekuje manje globalnih zaliha u sezoni 2015/16, nakon što je prognozirana ravnoteža zaliha u svibnju. Ipak, pad zaliha se očekuje za samo 2% pa to neće ostaviti velike posljedice na tržište. Procjenjuje se da će svjetske dionice pšenice na kraju sezone 2015/16 i dalje zadržati razinu potražnje koja neće poticati velike promjene u cijenama.

Prošlog tjedna se naglašavala velika mogućnost uvoza pšenice u Indiju i Kinu. Indija će uvesti 500Kt pšenice, dok prognostičari kažu da će Kina imati problema s kvalitetom domaće pšenice pa će to biti nešto više.

Loša cijena za američku soju i pšenicu

Jačanje budućnosnica soje na tržištu uljarica bilo je ovog tjedna u fokusu, što je pripomoglo podizanju cijena uljane repice. Napredak sjetve soje u SAD-u usporavaju prekomjerne kiše, ali isto tako pridonose većim cijenama. Polja britanske uljane repice izgledaju dobro, dok bolesti i nametnici ne predstavljaju opasnost. Pretpostavke su da će proizvodnja repice pasti za 6% s obzirom na prošlu godinu, i to prvenstveno zbog slabije sjetve i nepovoljnih vremenskih prilika u Australiji, Kanadi i EU.

Tržišna očekivanja upućuju na nešto veće područje pod sojom u SAD-u, a rezultati kažu da je ona posijana na rekordnih 34,5Mha. Daljnji razvoj događaja ovisi o količini zaliha i vremenu. Velik urod soje i pšenice znači i slabiju cijenu, dok su neutralna predviđanja za kukuruz.

Pojašnjenje iskazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @fotokostic


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24%) i bjelančevina (35 – 50%) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Tržište Sjetva Uljana repica Soja Stočna hrana Kiša Cijene Francuska SAD Kanada Vremenske prilike Budućnosnice Kišno vrijeme Proljetna pšenica Stabilnost tržišta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !