Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 18.09.2019. 14:00

Slab izvoz i pad cene pšenice smanjili potražnju za tom žitaricom

Cena pšenice pala je za oko šest dinara u odnosu na cenu te žitarice u junu mesecu. Sada iznosi 17,20 dinara po kilogramu bez PDV-a. To je uslovilo manju potražnju ove ratarske kulture.

Foto: Depositphotos/Makaule
  • 155
  • 28
  • 0

Na pad potražnje pšenice u Srbiji, osim pada cene koja je izazvala manju tražnju mlinara za ovom žitaricom, uticao je i smanjen izvoz te kulture. Stručnjaci ocenjuju da su veliki kupci usporili svoje nabavke pšenice i čekaju da cena padne što više što je, kako kažu, dovelo i do slabog izvoza. Pad cene je i dalje u toku i, navode stručnjaci, još uvek nije poznato šta može do kraja sezone da se očekuje.

Slab promet robe drugu nedelju zaredom na Novosadskoj berzi

Glavni razlog pada cene pšenice, manji izvoz

Predsednik Žutounije Zdravko Šajatović ocenjuje da je glavni razlog za pad cene pšenice smanjenje izvoza te kulture iz naše zemlje. To je, po njegovim rečima, uticalo i na pad cene žita za koje se u ovom periodu godine očekuje da poskupi.

Cena pšenice, koja je na berzi bila 17,20 dinara po kilogramu, za oko šest dinara je manja u odnosu na cenu iz juna koja je bila na petogodišnjem maksimumu što je dovelo do toga da cena ove kulture sada bude ista kao početkom jula i kao prva početna ponuda za ovogodišnji rod. Proizvođači to nisu očekivali, pretpostavljalo se da će cena rasti.

"Očekivalo se da će cene rasti, ali to se nije dogodilo. Ponuda je prevelika, znatno veća od tražnje zbog drastičnog pada izvoza. Prošle godine u julu i avgustu, neposredno posle žetve izvoz pšenice iz Srbije bio je 400.000 tona, a ove svega oko 60.000 tona. Izvoz preko dunavskih luka u Konstancu je minimalan i nezahvalno je predviđati šta će se dalje događati," navodi Šajatović.

Reč stručnjaka: "Tavansko" ili deklarisano seme?!

Klimatske promene imaju negativan uticaj na kvalitet pšenice

On ocenjuje da je kvalitet roda pšenice ove sezone ne baš zadovoljavajući, a da na to iz godine u godinu sve veći uticaj imaju klimatske promene. To, prema njegovim rečima, smanjuje prinos i izaziva bolesti kod biljaka te se kod pšenice u delovima zemlje pojavio mikotoksin fuzarijum koji izaziva pad kvaliteta i ujedno povećava troškove poljoprivrednika. S toga, poručuje da bi najbolje za domaće poljoprivrednike bilo da se usmere na podizanje kvaliteta žita.

Kada je u pitanju brašno, Šajatović navodi da je izvoz u poslednje dve godine opao. Kako kaže, mesečni izvoz u julu i avgustu ove godine bio je u proseku kao i prošle godine ali, ističe, kada se uporedi izvoz u protekle dve godine primećuje se pad.

Ipak, bez obzira na sve loše okolnosti, prema njegovim rečima, Srbija je i dalje najveći izvoznik pšenice i brašna u CEFTA regionu.

"Neozbiljno je kada govore da ćemo imati dovoljno pšenice za domaće potrebe, jer Srbija, sa ovim potencijalom, treba da bude izvozno orijentisana. Udruženje Žutounija je i ranije, dok su podsticaji bili veći, predlagalo da subvencije treba da budu uslovljene sejanjem deklarisanog sortnog semena, ali niko do sada nije pokrenuo to pitanje. U međuvremenu, subvencije za ratare su značajno smanjene, pa više ni seljaci nisu krivi što seju pšenicu sa tavana," navodi Šajatović.

On dodaje i da domaći proizvođači i izvoznici imaju veliku konkurenciju na inostranom tržištu jer, kako kaže, strani izvoznici imaju neuporedivo veće podsticaje po hektaru. To je, navodi, razlog što se domaći proizvođači trude da smanje troškove što više. Ocenjuje da i dalje imamo dobre prinose, ali da kvalitet opada, piše Politika.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Politika


Tagovi

Pšenica Cena pšenice Potražnja za pšenicom Zdravko Šajatović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]