Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva žitarica
  • 18.03.2019. 20:00
  • Čurug

Skuplja ovogodišnja prolećna setva

U periodu koji je pred nama, aktuelna je prolećna setva. Prema procenama u čuruškoj zadruzi, očekuje se da će ove godine kukuruz biti zasejan na površini od oko milion hektara, suncokret na oko 240.000 hektara, soje na oko 250.000, a kada je u pitanju šećerna repa, očekuje se zastupljenost na oko 30.000 ha.

Foto: Pixabay/41330
  • 139
  • 10
  • 0

U periodu koji je pred nama, aktuelna je prolećna setva. Prema procenama u čuruškoj zadruzi, očekuje se da će ove godine kukuruz biti zasejan na površini od oko milion hektara, suncokret na oko 240.000 hektara, soje na oko 250.000, a kada je u pitanju šećerna repa, očekuje se zastupljenost na oko 30.000 ha.

Prema rečima direktora zadruge, Jovana Milina, za ratare su u ovoj zadruzi pripremili dovoljne količine repromaterijala. On objašnjava uslove inputa za proizvodnju, kroz kooperaciju.

"Poljoprivrednici imaju dve mogućnosti. Mogu robu da plate avansom i da je dobiju odmah ili da se zaduže. Kada je zaduživanje u pitanju, mi nemao nikakav rok. Vrlo smo fleksibilni prema proizvođačima.  Imamo poverenje u njih, znamo da će nam oni to vratiti", objašnjava Milin.

Načini finansiranja setve

Poljoprivrednici se zadužuju tako što uzmu repromaterijal, a robu vraćaju nakon vršidbe, odnosno, nakon skidanja sa svojih parcela na jesen.

Kako navodi RTV, u Čurugu su pripreme za prolećnu setvu u toku i zaključuju da je ovogodišnja setva skuplja za oko 15 % u odnosu na prošlogodišnju, zbog cene đubriva dok je cena semena ostala ista.

Nedostatak novca najveći izazov prolećne setve

Sada je takođe počela i isplata za subvencije poljoprivrednicima, po osnovu podsticaja. Za biljnu proizvodnju iznosi 4.000 dinara po hektaru. Isplata podsticaja po osnovu regresiranog dizel goriva, za površinu od 20 hektara iznosi 1.200 dinara i takođe je i ona u toku


Izvori

RTV


Tagovi

Prolećna setva Inputi za proizvodnju Subvencije Podsticaji Jovan Milin Setva žitarica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB