Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 28.04.2017. 09:30

Sirak - kultura koja pobuđuje sve veći interes

Sirak ima vrlo visoku tolerantnost na sušu i visoke temperature, odličnu prilagodljivost i maksimalnu iskoristivost tala slabije i lošije strukture, odličnu konkurentnost na korove.

  • 3.549
  • 172
  • 0

Posljednjih godina u našemu uzgojnom području primjećujemo značajne promjene, prije svega kroz pojavu vrlo neravnomjernoga rasporeda oborina i vrlo visokih temperatura.

S tim u svezi razmišljamo o promjenama proizvodnih navika u poljoprivrednoj proizvodnji odabirom kultura koje će takve promjene moći amortizirati i prilagoditi se uzgojnim uvjetima kojima smo svjedoci.

Nutrigrain hibrid sirka

Jedna od takvih kultura, koja će se znati prilagoditi tim klimatskim ekstremima je sirak za proizvodnju zrna.

Sirak je biljka iz porodice Poacea koja datira još iz 8000. godine pr.n.e. s područja Egipta i Sudana. U globalnim svjetskim razmjerima to je peta najzastupljenija i najvažnija kultura, a u mnogim dijelovima svijeta je i mnogo bitnija jer prehranjuje čovječanstvo kao glavni izvor hrane. Sirak se posljednjih nekoliko godina nametnuo kao vrlo zanimljiva kultura u proizvodnji i spremanju silaže za ishranu stoke, ali i kao sirovina za potrebe bioenergije.

Sirak je prilagodljiv i otporan

Ono što ga odlikuje jest izuzetno visoki potencijal prinosa svježe zelene mase (do 100 t/ha), izuzetno visoka tolerantnost na visoke temperature i sušu, odlična prilagodljivost lošim tipovima tala, vrlo brzi i snažan porast, odlično busanje, vrlo visoka tolerantnost na polijeganje, bolesti, štetnike i divljač, vrlo visoki sadržaj šećera koji osigurava vrlo kvalitetnu i ujednačenu fermentaciju i odličan apetiti kod stoke.

Može se sijati u redovnim i postrnim rokovima sjetve nakon košnje ljuljeva, trava, djetelinsko-travnih smjesa, uljane repice ili ječma. Posebna novost u novoj proizvodnoj godini su dva hibrida sirka za proizvodnju zrna Nutrigrain i Frisket koji su premijerno predstavljeni na prošlom KWS kukuruznom kampu.

Usjev sirka

Ono što krasi ove hibride je vrlo visoki sadržaj proteina u zrnu (10-12%), veliki udio škroba (60-65%), ali i svih ostalih hranjivih tvari bitnih i potrebitih u ljudskoj ishrani i ishrani stoke. Svakako treba istaknuti vrlo visoku tolerantnost na sušu i visoke temperature, odličnu prilagodljivost i maksimalnu iskoristivost tala slabije i lošije strukture, odličnu konkurentnost na korove, vrlo visoku tolerantnost na pojavu bolesti i utjecaj štetnika, izuzetno dobar apetit kod svih vrsta domaćih životinja no i mnoge druge karakteristike o kojima više možete saznati kod KWS stručnih savjetnika na terenu.

Faze razvoja sirka za zrno

U videoprilogu pogledajte kako su stručni savjetnici KWS-a komentirali trenutno stanje usjeva kao i nadolazeću sjetvu bijele gorušice i sirka za zrno.

Za više informacija o uzgoju sirka, obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

KWS Sirak Proizvodnja Hibrid Bioenergija Otpornost Prilagodljivost Proteini Zelena masa


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr