AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Sezona 2017/2018 bit će bogata pšenicom

Sezona 2017/2018 bit će bogata pšenicom

Tržište žitarica

Sezona 2017/2018 bit će bogata pšenicom

Datum: 08.01.2017. 07:35

Kategorija:

Ratarstvo

Količine pšenice, kukuruza i soje pokazuju značajno smanjenje u odnosu na studeni 2016. što je u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima no ipak u rangu s razinama iz 2015. godine.

Količine pšenice, kukuruza i soje pokazuju značajno smanjenje u odnosu na studeni 2016., što je u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima no ipak u rangu s razinama iz 2015. godine.

Prateći dulja vremenska razdoblja volatilnost tržišta umjerena je na soju, veća za kukuruz te nepromijenjena kod pšenice.

Pritisak na cijenu pšenice

Dok su prosječne izvozne cijene pšenice bile malo više, na svjetskom tržištu pšenice i dalje prevladava općenito slabo stanje. Pritisak na cijene i dalje proizlazi iz obimnih zaliha, jake konkurencije među izvoznicima te zbog očekivanja daljnje akumulacije krajnjih zaliha do kraja sezone 2016/17.

Rušenje pojedinih cijena zbilo se zbog kontinuirane nesigurnosti oko raspoloživosti krušne pšenice najviše kvalitete, pogoršanja zimskih uvjeta koji su omeli završetak žetve u Kanadi, kao i prerana pojava mraza i vlage koji bi potencijalno mogli uzrokovati degradiranje usjeva u Australiji. Procjena da će usjevi pšenice u većini zemalja biti relativno bogati i u sezoni 2017/18 vjerojatno su dodatni razlog tendencije padanja cijena.

Slaba pojedinačna potražnja za kukuruzom

IGC GOI sub-indeks za kukuruz porastao je za gotovo jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, s višim izvoznim cijenama u SAD-u i Južnoj Americi, što je pokrilo pad cijena u Crnomorskoj regiji.

Cijene u SAD-u potaknute su snažnom potražnjom za izvozom iako je profit bio ograničen povećanjem prodaje od strane samih poljoprivrednika, kako je žetva napredovala. Unatoč relativno slaboj pojedinačnoj potražnji za kukuruzom uslijed konkurencije iz SAD-a, cijene starog roda u Južnoj Americi su porasle. Cjenovne vrijednosti u Crnomorskoj regiji bile su neznatno niže usprkos potpori stabilnog trgovinskog interesa iz EU, ali i zbog logističkih poteškoća u Ukrajini zbog slabe dostupnosti teretnih vlakova.

Izvor: AMIS studeni 2016., obrada: TISUP, Foto: Couleur/pixabay.com

Broj pregleda članka: 5293; Uspješnost članka: 334.65

Izvor: Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi

Tagovi: Pšenica, Tržište, Kukuruz, Cijene, Zalihe

Ključne riječi članka: sezona, 2017, 2018, bit, ce, bogata, psenicom, pšenice, cijene, cijena


Karolina Tušek

Svi tekstovi autora

Autorica Karolina Tušek

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Pioneer

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (32%)

Isuzu D-Max (12%)

Mitsubishi L200 (8%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (20%)

VW Amarok (19%)

Broj glasova: 229

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »