Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 25.02.2020. 16:00
  • Zapadnobački okrug, Vojvodina, Stanišić

Setvospremač LEMKEN Korund pouzdan i pogodan za sve tipove zemljišta

Pavle Rončević iz Stanišića, nadomak Sombora, tvrdi da su glavni aduti nemačkog proizvođača LEMKEN pouzdanost i kvalitet materijala od kojeg su izrađene poljoprivredne mašine. U svom posedu ima ih nekoliko, a poslednji je kupio laki setvospremač model Korund 9m, koji, kako kaže, ispunjava sve njegove zahteve.

Foto: Lemken.com
  • 1.889
  • 160
  • 0

Tri generacije porodice Rončević u zapadnoj Bačkoj bave se poljoprivredom. Ova tradicija datira još iz vremena kolonizacije kada su se Pavlovi baka i deka nastanili u okolini Sombora, kasnije je posao nastavio otac, a danas se ratarstvom bave Pavle i njegov brat.

Njih dvojica obrađuju oko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što sopstvenog, što u državnoj svojini. Uzgajaju pšenicu, kukuruz, soju, šećernu repu, uljanu repicu, suncokret i ječam. Iako rezultat poljoprivredne proizvodnje velikim delom zavisi od vremenskih uslova i klimatskih promena, značaj kvalitetne poljoprivredne mehanizacije, pogonskih i priključnih mašina je nemerljiv.

To je shvatila i porodica Rončević, koja godinama unazad svoje poverenje poklanja nemačkom proizvođaču LEMKEN. Pre nešto više od godinu dana kupili su laki setvospremač Korund 9m, koji je, tvrdi Pavle, ispunio sve njihove zahteve.

"Pre nego što smo ga kupili, nabavili smo dva grubera, model Karat, istog proizvođača, namenjena za površinsku i duboku obradu do 30cm. Jedan je od tri metra, a drugi od pet. Istina, na tržištu postoji još solidnih i dobrih mašina, ali LEMKEN nam se pokazao kao veoma pouzdan. Konstrukcijski je sličan modelima drugih renomiranih proizvođača, ali mislim da je LEMKEN-ov glavni adut sam kvalitet materijala od kojeg su izrađene mašine, a prednost se ogleda i u zamenskim delovima", objašnjava Pavle Rončević, poljoprivrednik iz Stanišića.

Setvospremač Korund 9m ne poznaje prepreke

LEMKEN laki setvospremač Korund 9m namenjen je predsetvenoj pripremi. Odlikuju ga izrazito dobro usitnjavanje, rastresanje i izravnavanje zemljišta. Kratak, kompaktan dizajn sa niskim centrom gravitacije, kao i mala težina mašine omogućavaju korišćenje traktora manje podizne moći preko sistema kačenja u tri tačke.

LEMKEN laki setvospremač Korund 9m namenjen je predsetvenoj pripremi, (foto: lemken.com)

Porodica Rončević laki setvospremač Korund 9m počela je da koristi prošle sezone u rano proleće. Pogodan je, kažu, za sve tipove zemljišta.

"Ova mašina konstrukcijski ne izgleda previše masivno, ali materijali od kojih je napravljena su kvalitetni i fleksibilni, imaju dobre karakteristike. Kod nas su zemljišta srednja i srednje laka. Uglavnom ga koristimo za sve kulture, pogotovo za prvu pripremu zemljišta, ali i za drugu za većinu kultura. Recimo, drugu pripremu sa njim ne radimo kod šećerne repe i soje, već to činimo sa germinatorom, koji je sličan setvospremaču s tim da su mu gušće motičice i ima teže valjke. Za soju i šećernu repu potrebna je plitka priprema, a ispod nje obezbedi tvrđe tlo zbijeno. Ipak, znam da mnogi poljoprivrednici koji nemaju germinator obe pripreme odrade sa setvospremačem tako da mislim da za njega nema prepreka", objašnjava Pavle.

Radna brzina veća od 14 km/h

Optimalna radna brzina lakog setvospremača LEMKEN Korund 9m iznosi 10-12 kilometara na čas. Ipak, ona može biti i veća, u zavisnosti od osnovne obrade zemljišta, da li ima žetvenih i biljnih ostataka na površini, pojašnjava naš sagovornik.

Optimalna radna brzina lakog setvospremača LEMKEN Korund 9m iznosi 12 kilometara na čas, (foto:lemken.com)

"Ukoliko je osnovna obrada korektno urađena, radna može biti i veća od 14 kilometara na čas. Mi do sada nismo imali nikakvih zastoja. Inače, ovu mašinu agregatiramo sa traktorom jačine 300 konjskih snaga. Rekao bih da je za Korund 9m optimalno agregatiranje uz traktor od 250 do 300 konjskih snaga”, kaže Rončević.

Kvalitet i učinak opravdali dato poverenje

Pavle kaže da su pre dve godine kupili jedan manji četvorobrazni plug, takođe LEMKEN-ov. Ukoliko bi u nekoj perspektivi i dalje obrađivali trenutne površine državnog poljoprivrednoj zemljišta, razmišljaju da kupe veći, šestobrazni LEMKEN-ov plug. Sve u svemu, zadovoljni su kvalitetom i učinkom njihovih mašina. Zato im se iznova i vraćaju.

Na gruberima nismo imali kvarova. Posle pet godina samo smo ležajeve menjali na manjem modelu. Kod drugih proizvođača to se malo češće radi. Nadam se da će se isto pokazati i Korund 9m, mada je rano da bilo šta kažemo na tu temu. Inače, voleo bih da se možda pojavi LEMKEN-ova varijanta vučenih spremača od dvanaest metara jer u Srbiji nije retkost da se ljudi opredeljuju za velike traktore od 350 i 400 konja, pa je tako taj setvospremač od devet metara možda i mali za njih. Ujedno, ta varijanta bi bila i jednostavnija za transport”, kaže Pavle Rončević, poljoprivrednik iz Stanišića.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima priključnih mašina kompanije LEMKEN, obratite se na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

LEMKEN Korund 9m Setvospremač Pavle Rončević Obrada zemljišta


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]