Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 25.04.2020. 08:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Setva kukuruza u Obrenovcu: Nedostatak vlage, ali ipak sve u optimalnom roku

Poljoprivrednik Dragan Koturović, koji pod kukuruzom ima oko dva hektara, polaže nade u predstojeću setvu i ističe da će biti dobra, jer kako on kaže kiša pogoduje poljoprivrednim radovima i stoga joj se svi poljoprivrednici obraduju.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 115
  • 9
  • 0

Ako se po jutru dan poznaje, 2020. bi mogla biti dobra godina za kukuruz. Iako je u državi još uvek na snazi vanredno stanje, za obrenovačke poljoprivrednike na oranicama stanje je redovno kada je u pitanju prolećna setva. Ovih dana poljoprivrednici rade u punom jeku, a poljoprivredna mehanizacija čuje se širom sela u obrenovačkom kraju.

Trenutni vremenski uslovi pogoduju setvi kukuruza, ali prema navodima stručnjaka problem je nedostatak vlage u zemljištu. Ratari koji su na vreme i uspešno obavili pripremu setve kukuruza, ovih dana sa mehanizacijom ponovo ulaze na oranice.

Setva kukuruza: Povoljni uslovi, ali problematični kasniji hibridi?

Poljoprivrednik Dragan Koturović, koji pod kukuruzom ima oko dva hektara, polaže nade u predstojeću setvu i ističe da će biti dobra, jer kako on kaže kiša pogoduje poljoprivrednim radovima i stoga joj se svi poljoprivrednici obraduju.

"Ovogodišnja setva će biti dobra, dani su bili dobri uz malo kiše i sunca, te ćemo sve radove uspeti da privedemo kraju", kaže Koturović. 

Kada su u pitanju aktuelni usevi, pre svih pšenica, stanje na njivama je zadovoljavajuće. Pšenica je izašla iz zimskog perioda u dosta dobroj kondiciji i na usevima nije bilo većih problema, te se ona nalazi već u periodu vlatanja.

Po kukuruzom 5.000 ha

Kako ističu stručnjaci iz poljoprivrednih stručnih službi, za Obrenovac je najvažnije da se završi setva kukuruza i da se 5.000 hektra poseje kukuruzom, što će značiti sigurno snabdevanje hranom i mogućnost da poljoprivrednici mogu bezbrižno sačekaju jesen i narednu zimu. Aktivnost setve podržana je od strane Gradske opštine Obrenovac, jer je značajno da ovo mesto ostane povrtarski centar Beograda. 

Setva kukuruza obavljena u optimalnom roku, ratari se nadaju dobrom rodu

Obrenovački poljoprivrednici uspešno su obavili pripremu setve, pa se njen završetak očekuju u optimalnom roku

"Kiša je u ovom periodu preko potrebna obrenovačkim poljoprivrednicima, pogotovo onima koji su već uradili setvu, a za one koji nisu, zemlja neće biti suva", kaže ratar.

Pored svih zaštitnih mera poljoprivrednicima ostaje samo da prate prognozu.

Kako suzbiti korove nakon setve?

Kako smo ranije pisali, nakon setve kukuruza, treba obaviti zaštitu od korova. Nedoumica je, ipak, da li obati pre ili nakon nicanja biljke. Suzbijanje korova se obavlja nakon setve, a pre nicanja tretiranjem zemljišnih herbicida, kao i nakon nicanja kukuruza, kao korektivna mera. Za herbicide koji se upotrebljavaju posle setve, a pre nicanja neophodna je dobra priprema setvenih površina i dovoljna količina kiše, koja bi trebalo da padne u prvih nedelju dana po tretiranju.

Da li korove u kukuruzu suzbijati pre ili posle nicanja?

Proizvođači se uglavnom opredeljuju za ovaj termin zaštite, jer su herbicidi za ovu namenu jeftiniji u odnosu na korektivne herbicide posle nicanja. Preporuka je da se za ovo prskanje upotrebljavaju preparati na bazi acetohlora, C-metalhlora, pendimetalina, izoksaflutola.

Subvencije pod znakom pitanja

Subvencije za ovu godinu mogu biti pod znakom pitanja, iako iz stručne službe u Obrenovcu obećavaju da će mere za subvencije i pored vanrednog stanja biti sprovedene. Kako ističu iz ove savetodavne službe, ratari bi trebalo da dobiju 4.000 dinara po hektaru i 1200 dinara za gorivo. 


Tagovi

Setva kukutuza Nedostatak Vlade Setva kukuruza u Obrenovcu Subvencije Korovi u kukuruzu


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.