Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 23.03.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Setva kukuruza bez prihrane ureom - ratari se nadaju visokoj ceni roda

Pripreme za setvu kukuruza uveliko traju, a iskusan ratar iz Padine Jan Strehovski kaže da ovde godine neće primenjivati ureu u prihrani zbog cene, ali i zato što je nema u prodaji.

Foto: Jan Strehovski
  • 2.639
  • 331
  • 0

Jan Strehovski je poljopriprednik iz Padine koji već više od 30 godina marljivo obrađuje svojih 15,7 ha zemlje na kojima najčešće uzgaja pšenicu, kukuruz, suncokret i ječam. Korisnik je subvencija za poljoprivrednike za koje navodi da su i suviše finansijski niske u odnosu na troškove goriva, prihrane i zaštite svih kultura koje seje.

Odustajanje od prihrane ureom

Kao iskusan ratar, Strehovski objašnjava da je jako važno da temperatura zemljišta bude od 10 do 12ºC pre same setve kukuruza. Shodno tome, setvu planira da završi negde između 8. i 10. aprila u zavisnosti od vremenskih prilika. U svojoj dugogodišnjoj praksi, naš domaćin kaže da se za sada, kao najbolja kombinacija, pokazalo korišćenje hibrida FAO grupe 400, 500 i 550 iz razloga što vremenski uslovi postaju sve nepredviljiviji po pitanju vlage, a pomenute tri vrste hibrida pokrivaju i one ranije, i srednje i kasnije sorte kukuruza.

Što se tiče prihrane, najčešće se koristi NPK "petnaesticu" ili "šesnaesticu" koja se zaorava u jesen dok se u proleće pre setve, primenjuje urea.

Urea upitnog kvaliteta - da li ćemo prihraniti useve sa dovoljno azota?

"Nažalost, ove godine zbog ogromnih poskupljenja uree, biću prinuđen da od prihrane ovog tipa odustanem", navodi Strehovski i dodaje da i pored poskupljenja, nigde ne može da se nađe.

"U potpunosti je deficitarna, nema nigde da se kupi. Prošle godine se cena kretala od 4.000 din za 100 kg dok je ove godine situacija takva da vam je za istu količinu potrebno 14.000 dinara, a nemate ni gde da je kupite."

Ove godine seje kukuruz na 11 ha

Planirane pripreme za setvu kukuruza se odnose na zatvaranja brazde zarad čuvanja vlage u zemljištu. Površina zemljišta se poravnava kako bi se formirala "korica" jednake debljine i dubine, koja će sprečiti preterano isparavanje vlage iz zemljišta tako što će samo ta formirana "korica" se osušiti i sačuvati preostalu vlagu.

Površina zemljišta se poravnava kako bi se formirala "korica" jednake debljine i dubine

"U tako pripremljeno zemljište se seje kukuruz, a ove godine planiram da ga zasejem na 11 ha površine", kaže padinski ratar, koji u okviru registrovanog poljoprivrednog gazdinstva poseduje sopstvenu mehanizaciju.

Nada se ceni od 40 dinara

Strehovski ima svoje ambare u okviru porodičnog doma gde skladišti prošlogodišnji rod kukuruza, čekajući zadovoljavajuću cenu. Iako je jesenas prodao određenu količinu kukurza za 26 din/kg, nije zadovoljan obzirom na uloženi novac u gorivo, prihrane i zašitu kulture. Sada je takođe određeni deo prošlogodišnjeg roda prodao, doduše, po 35,5 din/kg. Ali, još uvek nije primio novčanu nadoknadu za svoj rod jer otkupljivač navodi da će isplata biti realizovana od osam do 10 dana. Do tada, čekanje se nastavlja.

Strehovski se nada ceni od 40 dinara za kilogram kukuruza (foto: L. Pribelja)

Što se tiče ovogodišnjeg roda, Strehovski se nada će cena po kilogramu kukuruza dostići cenu od 40 dinara. Cena roda u Hrvatskoj je već sada dostigla navedenu vrednost, stoga se takvoj i kod nas - naravno, ukoliko se otvore granice za izvoz.

"Lično mislim da nije bilo potrebe za zabranom izvoza žitarica. Ne razumem iz kojih razloga i na osnovu čega je ova zabrana stupila na snagu", zaključuje Strehovski.     


Foto prilog


Tagovi

Setva kukuruza Jan Strehovski Priprema zemljišta Urea Prihrana Cena kukuruza NPK


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.