Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 20.09.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Septembarske kiše za uljanu repicu su prava "bombonica"

Pripreme za setvu uljane repice su već uveliko završene, a mlada kultura već polako počinje da klija. Kakva su iskustva Ondreja Heđi iz Padine kod Pančeva u radu sa ovom uljaricom, a kakva predviđanja za budući rod?

Foto: Lidija Pribelja
  • 230
  • 33
  • 0

Optimalno vreme za jesenju setvu uljane repice je polako za nama, a rezultati letnjih priprema njiva za ovu kulturu su za sada - odlični.  Padinski ratar Ondrej Heđi je jedan od najvećih proizvođača ove uljarice sa višegodišnjim iskustvom. Porodica Heđi ima ove godine posejala je repicu na oko 100 ha o kojima vode računa uz pomoć sopstvene mehanizacije. Pored ove uljarice, na svojim njivama gaje i pšenicu, kukuruz, suncokret i od pre tri godine takođe rade i sa plantažama lešnika.

"Što se tiče priprema zemljišta za setvu uljane repice, ona je dosta specifična, jer se pripreme rade leti i to unajčešće sredinom jula meseca nako žetve pšenice dok su druge kulture još zelene. Naravno, sve u zavisnosti od spoljašnjih uslova i prevashodno - vlage u zemljištu", kaže Heđi i dodaje da se nakon košenja pšenice mora oljuštiti ili ugariti strnište ne bi li se zemljište adekvatno pripremilo za predstojeće radnje.

Priprema zemljišta za setvu repice je dosta specifična

"Zavisno od vremena, ako ima dovoljno vlage za oranje, primenjujemo veštačko đubrivo sa naglašenim kalijumom. Posle toga se zemljište obrađuje drljanjem i ravna se Kembridž valjkom. Nakon svega ovoga, površine su spremne za setvu", objašnjava naš sagovornik dodajući da ukoliko se u zemljištu javlja nešto veća vlaga usled padavina, njiva se priprema teškim tanjiračama ili gruberima.

Đubrivo na jesen i proleće

Površina njive mora biti ravna jer uljanoj repici je potreban vazduh i svetlost kako bi proklijala.

Promenljivo oblačno, toplije za vikend: Ugrožena uljana repica

"U jesen primenjujemo NPK formulaciju sa naglašenim kalijumom u odnosu 8:20:30 a na proleće, naravno, ako uslovi dozvole, u februaru mesecu primenjujemo ureu i anosulfat kao dodatnu prihranu", kaže Heđi dodajući da tretmane protiv bolesti i štetočina insekata rade po sopstvenom nahođenju.

Za cenu prati svetske berze

Na pitanje kako je zadovoljan prinosom uljane repice za ovu godinu, padisnki ratar uz osmeh odgovara da su se kockice složile i ovogodišnjim prinosom su i više nego zadovoljni.

"Repicu smo prihranjivali, štitili od bolesti i insekata i zahvaljujući zimskim padavinama koje su bile obilne u novembru i decembru, imali smo lep rod. Što se tiče otkupne cene za sledeću godinu, kako uljana repica mahom ide u izvoz, pratim cene na svetskoj berzi i svakodnevno se informišem o tome. Kakva će cena biti sledeće godine? Zaista ne bih mogao da prognoziram zbog svih turbulencija na tržištu, te stoga samo pratim stanje na berzi.“ 

Ove godine, rod je bio dobar (foto: O. Heđi)

Kada se pominju sva moguća poskupljeja, našim domaćinima uglavnom nije svejedno jer kako nam Heđi otkriva, gubici su daleko veći za proizvođače.

"U svakom slučaju, rizici su mnogo veći za proizvođače jer su imputi nenormalno pokupeli od veštačkih đubriva, preko nafte i goriva do semenskog materijala i adekvatne zaštite bilja", razočarano navodi padinski ratar pojašnjavajući da je usled svih ovih poskupljenja sama proizvodnja skuplja i daleko rizičnija nego što je to bilo slučaj prethodnih godina.

"Kako kiša ne prestaje da lije maltene čitav septembar, imam dobar predosećaj za prinos sledeće godine. Ovakvi konstatni pljuskovi izuzetno pogoduju repici, prava bombonica! A kao što možete i da vidite i sama repica se slaže sa mnom", veselo zaključuje naš sagovornik pokazujući nam svoju, od male repice, već zelenu njivu.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Setva Uljana repica Ondrej Heđi Priprema zemljišta Rod uljane repice Cena uljane repice


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.