Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 13.07.2016. 12:00

Sastaju se proizvođači i otkupljivači pšenice

U Ministarstvu poljoprivrede sastaće se predstavnici ministarstva sa proizvođačima pšenice, odnosno predstavnicima udruženja, mlinarske industrije i otkupljivačima kako bi se razgovaralo o stanju na tržištu pšenice.

  • 773
  • 36
  • 0

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije sastaće se sutra sa proizvođačima pšenice, odnosno predstavnicima udruženja, mlinarske industrije i otkupljivačima, rečeno je danas u Ministarstvu poljoprivrede.

"Sastanak će biti organizovan u cilju pronalaska najboljeg mogućeg rešenja kada je reč o trenutnom stanju na tržištu pšenice", navode u tom ministarstvu.

Uskoro pravilnik o plaćanju pšenice prema kvalitetu

Podsetili su da je u toku izrada pravilnika koji će, između ostalog obezbediti plaćanje pšenice, brašna i drugih pekarskih proizvoda prema kvalitetu. Sastanku će prisustvovati i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ratari ranije najavili proteste

Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije najavila je ranije da će organizovati proteste, jer su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice. Poljoprivrednici traže da se pšenica otkupljuje po stvarnoj tržišnoj ceni, koja je kako navode, oko 18 dinara po kilogramu, a ukazali su i da je monopolsko ponašanje velikih otkupljivača dovelo cenu pšenice ispod tržišne.

Iz PKS-a poručuju - na cenu pšenice ne može mnogo da se utiče

Sa druge strane, predsednik Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović izjavio je danas da na cenu pšenice ne može mnogo da se utiče.

"Činjenica je da je pšenica takva kultura koja rađa cele godine u celom svetu. Našim ratarima uvek je problem cena i kada dođe do žetve uvek se razgovara o ceni. To je berzanska roba", istakao je Budimović i dodao da je odabirom semenskih vrsta došlo do toga da su prinosi mnogo veći. Takođe, apeluje da se ide na kvalitet, da se seje semenska roba, a ne pšenica sa tavana i da se time dobije dobar kvalitet.

Dodao je da je za prvih pet meseci izvoz poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda za 23,6 odsto veći nego za isti period prošle godine. To je dobar signal za naše državne organe da stimulišu poljoprivredu. Prema njegovim rečima, Srbija trenutno ima milion tona pšenice za izvoz. "Ove godine imamo oko 15 odsto više pšenice, u tonama to je oko 2,5 miliona tona pšenice na raspolaganju", rekao je Budimović.

Foto:bigstockphotos.com;ginasanders


Izvori

beta.rs


Tagovi

Cena pšenice Proizvođači pšenice PKS Ratari Protesti Ministarstvo poljoprivrede Rasim Ljajić Snežana Bogosavljević Bošković Nenad Budimović Kvalitet pšenice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]