Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena soje
  • 16.09.2020. 09:00

Sa žetvom soje "odmiče" i cena?

Prve količine ranih hibrida soje prodate su za 38 dinara kilogram, a sada kilogram košta 44 dinara sa PDV-om, što ukazuje na to da, kao i kod suncokreta, kako žetva odmiče, i cena blago raste.

Foto: JumpStory
  • 1.198
  • 119
  • 1

U toku je žetva soje i kukuruza, a s prvim otkosima i priče o ceni ovogodišinjeg roda, potkrepljene dobrom cenom suncokreta, koji je na kraju žetve dostigao 38 dinara kilogram i kod ratara ulio poverenje da ga vredi sejati i dogodine. Doduše, dobroj ceni suncokreta dopreneli su i slabiji prinosi, posebno u južnom i srednjem Banatu, pa je nacionalni prinos umesto očekivane 3,2 tone po hektaru, ove godine 2,9 tone, piše Dnevnik.

Prve količine ranih hibrida soje prodate su za 38 dinara kilogram, a sada kilogram košta 44 dinara sa PDV-om, što ukazuje na to da, kao i kod suncokreta, kako žetva odmiče, i cena blago raste. Međutim, kao i u slučaju suncokreta, prinosi soje nisu obećavajući, pa se smatra da će biti oko tri tone po hekatru.

Prosečni prinosi u Somboru 3,2 tone po hektaru

S druge strane, na oglednim poljima PSS Sombor očekuju prinos soje od 3,5 do četiri tone po hektaru. Ova ratarska kultura je mnogo više zastupljena u poslednje vreme i površine su preko 20.000 hektara od toga oko 2.000 hektara na području Sombor, Apatin i Odžaci. Treba reći da je do sada požnjeveno oko 30 odsto površine i da su prosečni prinosi nešto manji i iznose oko 3,2 tone po hektaru, prenosi RTV.

Zasadi soje i suncokreta u dobrom stanju, očekuju se stabilni prinosi

Većina soje se proizvodi u uslovima suvog ratarenja, tako da su vremenski uslovi koje smo imali početkom vegetacije u aprilu i maju mesecu uticali dosta negativno. Imamo situaciju da i preko hiljadu hektara se proizvodi kao postrni usev i oni izgledaju veoma dobro.

Naša soja nije GMO

Svi otkupljivači na teritoriji Zapadne bačke za soju nude 40 dinara po kilogramu, uz nagoveštaj da bi na konačnom obračunu moglo biti i dinar - dva više.

"Naši izvoznici prodaju soju skuplje od one po kojoj kupuju od poljoprivrednika jer domaća soja nije genetski modifikovana kao inosoje, i tu našu zdravu domaću soju treba da plate nama, ratarima", kaže Nenad Manić iz Agrarnog saveza Srbije za Dnevnik.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Soja Cena soje Prinos soje Vremenski uslovi Žetva soje Nenad Manić Izvoz


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu