Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica i uljarica
  • 30.01.2018. 14:30

Rusija proizvela 45,2 miliona tona šećerne repe

Rusija je lane proizvela 45,2 miliona tona šećerne repe i preradom dobila 6,35 miliona tona šećera. Nedelju za nama obeležio je još i nastavak rasta cena pšenice u Rusiji i Ukrajini, slabije trgovanje uljanom repicom u Bugarskoj, pad rumunskog izvoza suncokreta, kao i najveća proizvodnja uljane repice u Belorusiji u poslednje tri sezone.

Foto: Heather / Flickr
  • 302
  • 25
  • 0

Prema podacima analitičke službi "Sojuzrossahara", Rusija je prošle sezone proizvela 45,2 miliona tona šećerne repe. Od te količine je dobijeno 6,35 miliona tona šećera, što je za 373 hiljade tona više nego u istom periodu lane. Trenutno se šećer proizvodi u 18 šećerana na teritoriji Rusije, a prosečna dnevna proizvodnja je u odnosu na prošlu godinu opala za 5,3% na 7,5 hiljada tona.

Izvozne cene ruske pšenice nastavile rast

Cene ruske izvozne pšenice svih klasa su, kako izveštava UkrAgroConsult, i prošle nedelje nastavile da rastu. Vrednost mlinske pšenice sa 12,5% proteina porasla je za oko 1-2 dolara i dostigla je cenu od 194-196 dolara po toni, dok se 11,5%-proteinskom pšenicom trgovalo po ceni od 184-185 $/t. Treba dodati i to da je cena krmne pšenice takođe odtvarila rast od oko 2-3 dolara po toni.

Cene na domaćem tržištu pod pritiskom rasta izvoznih cena

Izvozno tržište i dalje podržavaju jaka rublja i konstantno visoka tražnja od uvoznika. Ruska pšenica ostaje glavni favorit u državnim tenderima koje drži Egipat. Međutim, iako jačanje rublje podstiče rast izvoznih cena, domaće tržište ostaje pod pritiskom jer uprkos rekordnom brzom rastu ruskog izvoza žitarica, cene na domaćem tržištu ostaju izuzetno visoke i prate pritisak na cene.

Nastavljen rast cena ukrajinske pšenice

Kako prenosi UkrAgroConsult izvozne i domaće cene ukrajinske pšenice, takođe su nastavile rast. Izvozne cene pšenice iz Ukrajine prosečno su porasle za 0,5-1 dolar po toni, ali to ne prati i tražnja koja je protekle nedelje bila slaba. Rast izvoznih cena pšenice prati i rast cena na domaćem tržištu čemu je najviše doprinela devalvacija nacionalne valute. Cene prehrambene pšenice zatvorile su nedelju trgovanja rastom od 3,5-7 $/t, dok je istovremeno domaća mlinska pšenica porasla za oko 3,5-5,2 $/t.

Ukrajina i ove godine zadržala visoku produktivnost suncokretovog ulja

Fabrike ulja u Ukrajini su prema izveštaju UkrAgroConsult-a, u decembru 2017. godine proizvele 476,7 hiljada tona suncokretovog ulja u decembru što je 0,4% manje nego u novembru i za 14,4% manje decembra 2016. godina kada je ukrajinska proizvodnja ulja dostigla rekordnih 557 hiljada tona. Proizvodnja suncokretovog ulja i dalje ostaje na visokom, gotovo rekordnom nivou i ove sezone. Ipak, ukupna proizvodnja ulja 1,8 miliona tona je u odnosu na prošlu tržišnu godinu bila niža za 9,4%, koja je sa 2 miliona tona bila najuspešnija ikada.

Belorusija: Najveća proizvodnja uljane repice u poslednje 3 sezone

Godina 2017. bila je najuspešnija za poljoprivrednike u Belorusiji u poslednje 3 godine. Prema podacima Nacionalnog statističkog komiteta Belorusije, ta zemlja je prošle godine uljanu repicu posejala na 339,3 terahektara u 2017. godini, što je za 48% više nego prošle godine kada je posejano 229,1 terahektara. Prinos je porastao 46% na 1,81 t/ha, kada je reč o količini požnjeveno je 603 hiljade tona repice naspram 260 hiljada tona pre godinu dana.

Bugarska: Tržište uljarica zadržalo slabu aktivnost

Na domaćem tržištu u Bugarskoj, cena suncokreta iskazana u dolarima je zbog slabe aktivnosti kupca ostala je na prošlonedeljnom nivou i iznosila 344 $/t. Nedeljnu izveštaj je takođe ukazao i na stabilnost na tržištu uljane repice čije su cene uglavnom ostale deklarativne. Cena uljane repice na domaćem tržištu u Bugarskoj nedelju trgovanja je zatvorila s vrednošću 432 $/t, što je povećanje do 2$/t.

Rumunija smanjila izvoz suncokreta

Rumunija je u novembru izvezla 119,3 hiljada tona suncokreta, malo više nego u istom mesecu prošle sezone. Kao i ranije, najveći kupac rumunskog suncokreta je Francuska, koja je smanjila uvoz iz te zemlje smanjila za 32% zbog svoje bogate žetve. Osim Francuske uvoz suncokreta iz Rumunije smanjile su Holandija i Španija, za 20% odnosno 38%, dok je Pakistan uvoz smanjio za 50% na 41 hiljadu tona.

Foto: Heather / Flickr


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Uljarice Poljoprivreda Rusija Pšenica Šećerna repa Bugarska Ukrajina Turska Uljana repica Suncokret Agroklub Izvoz Uvoz Tržište Belorusija


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.