Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 30.10.2018. 08:15

Rusija preradila rekordnu količinu uljane repice

Proizvodnja i izvoz biodizela od uljane repice u Rusiji ove godine beleže značajan rast, a od ostalih vesti sa tržišta žitarica i uljarica treba izdvojiti da je ukrajinski izvoz brašna u padu, da je žetva suncokreta u Bugarskoj malo iznad prošlogodišnje i da Rumunija preuzima primat na tržištu kukuruza Evropske unije.

Foto: Pixabay / Pixaline
  • 140
  • 14
  • 0

Proizvodnja uljane repice u Rusiji u prva dva meseca nove sezone (2018/19) porasla je za 111,5%, i takođe postavila novi količinski rekord od 101,1 hiljada metričkih tona u odnosu na 47,8 hiljada tona koliko je proizvedeno u istom periodu pre godinu dana. Kako izveštava UkrAgroConsult, u avgustu 2018. godine, ruska proizvodnja biodizela od uljane repice dostigla je novi najviši nivo od 68,6 hiljada metričkih tona, što je dvostruko više nego u julu (32,5 hiljada tona) i čak tri puta više od avgusta 2017. godine (20,7 kilotona). Ako se uzme u obzir da je to izvozno orijentisan proizvod, a do 70% (ili čak i više) ukupne proizvodnje se otprema u inostranstvo, interes za preradu uljane repice u biodizel u Rusiji ove godine podržava čvrsta tražnja ključnih uvoznika iz Evropske unije, zajedno sa dobrim cenama na evropskom tržištu na početku tekuće sezone.

Pad ukrajinskog izvoza brašna

Usporavanje ukrajinskog izvoza brašna zabeleženo je još u maju 2018. godine, dok je ta zemlja crnomorskog regiona u septembru ove godine izvezla samo 15,3 hiljada tona brašna što je za 65,4% manje nego u septembru prošle godine. Prema pisanju UkrAgroConsult-a 46.000 tona brašna bilo je poslato iz Ukrajine na strana tržišta u prvom kvartalu sezone 2018/19, a to je gotovo za 61% manje u odnosu na isti period 2017. kada je otpremljeno 117,4 hiljada tona tog prehrambenog proizvoda.

Kina drastično smanjila uvoz brašna iz Ukrajine 

Istovremeno, proizvodnja brašna u Ukrajini nastavlja da opada, pa je ta zemlja u periodu između januara i septembra 2018. godine proizvela samo 1,2 miliona metričkih tona brašna, što je za 12,8% manje nego u istom periodu lane. Kada je reč o izvoznicima, najveći kupci bili su Moldavija, Kina, Palestina, Izrael i Singapur i njihov udeo u ukrajinskom izvozu brašna premašio je 79%, dok je od navedenih tržišta, samo Kina značajno smanjila kupovinu brašna, na 9,2 hiljada tona, što je pad od gotovo 75%.

Zasvršena žetva suncokreta u Bugarskoj

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Bugarske, do 18.oktobra 2018. godine ratari su sa površine od 732.000 hektara sakupili 1,88 miliona tona suncokreta i ostvarili prinos od 2,57 tona po hektaru. Žetva je napredovala znatno sporije od prošlogodišnje, ali je prinos za 12,7% veći prinos nego lane. Faktor žetve postao je manje uticajan na tržištu semena suncokreta, pa su domaće cene tokom prošle sedmice izgledale stabilnije.

Rumunija preuzima dominaciju na tržištu kukuruza EU

Rumunija je ove godine je postala najveći evropski proizvođač kukuruza nadmašivši Francusku, jer su francuski proizvođači tokom proleća bili pogođeni poplavama. Rumunija bi ove godine trebala da sakupi između 14,5 i 15 miliona tona žutog zrna, u poređenju sa 11,8 miliona koliko se prognozira za Francusku. Treba dodati i to da je Rumunija je među malobrojnim zemljama u Evropskoj uniji koja je ove godine objavila "izvrsnu" kukuruznu kulturu, s obzirom na to da je proizvodnja u mnogim regionima pogođena vrućim i suvim vremenom tokom proteklog leta. Inače, prošle godine je Rumunija objavila rekordnu žetvu žitarica od 27,1 miliona tona, što je za 25% više u odnosu na 2016. godinu. Proizvodnja pšenice lane je porasla za 19% procenata na 10,03 miliona tona, dok je proizvodnja kukuruza porasla za 33% na 14,3 miliona tona.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Uljana repica Žitarice Kukuruz Pšenica Brašno Suncokret Rusija Ukrajina Bugarska Rumunija Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.